Полякът Януш Войчеховски значително увеличи шансовете си да стане следващият еврокомисар за земеделието.

Такива са коментарите след повторното му изслушване днес в Европарламента пред комисиите по земеделие и по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Повторното изслушване се наложи, тъй като Войчеховски изобщо не можа да убеди депутатите в способността си да се справи с поверения му ресор. Особено лошо впечатление направиха писмените му отговори преди самото изслушване.

"Поправителният" трая само час и половина вместо три часа, както бе първия път. И Войчеховски още от самото начало взе нещата в свои ръце. Кандидатът гвори на родния си полски език, а не на английски, както преди това. Тогава си пролича, че той има затруднения с английския.

Сега родният език бе основното оръжие на Войчеховски, коментираха анализатори. Този път проблеми имаха преводачите, които допуснаха няколко грешки, твърди „Политико“.

Според дипломати от ЕС този път полякът си „написал домашното както трябва“. И е бил доста по-убедителен.

Войчеховски успокои и фермерте, и тяхното лоби в Европарламента. Той защити реформите в Общата селскостопанска политика, насочени към опазването на околната среда чрез включването на задължителен „зелен“ компонент в нея. Става дума за обвързване на част от директните плащания за фермерите с т. нар. озеленяване - диверсификация на културите, поддържане на пасища и постоянни места за паша и екологични приоритетни области.

Но Войчеховски изтъкна, че никой няма намерение да унищожава фермерския сектор. Напротив – целта е и след въвеждането на мерките той да остане конкурентоспособен.

И за да бъде още по-убедителен, полският кандидат се похвали, че самият той е израснал във ферма.

Заключителното изявление на Януш Войчеховски този път трая само две минути, вместо пет, както бе първия път. Но за разлика оттогава, евентуалният бъдещ еврокомисар по земеделието бе изпратен с аплодисменти.