Държавите на предна линия, разположени по Източносредиземноморския маршрут, също са подложени на миграционните предизвикателства, пред които и други точки на Европа са изправени, и на това трябва да бъде обърнато внимание.

Такава е съвместната позиция на България, Гърция и Кипър. Тя бе представена на пресконференция след сесия на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург.

В съвместния документ, цитиран от Ройтерс, трите страни предупреждават, че ситуацията с мигрантите крие „тревожни елементи на зараждаща се криза“.

„Европа не може да бъде хваната неподготвена за втори път. ЕС трябва да разгледа положително отпускането на допълнителни средства на държавите от по-широкия регион на Източносредоземноморския маршрут, засегнати от огромни миграционни потоци“, се посочва в него. 

Целта на трите държави е също така да:

- бъдат стимулирани европейските партньори, Еврокомисията и другите европейски институции да предприемат мерки и обърнат внимание и на трайно продължаващите непропорционални миграционни предизвикателства, пред които са изправени тези страни;

- бъде изтъкната необходимостта от специфични мерки на ниво ЕС в контекста на европейската солидарност и отговорност, със справедливо разпределение на тежестта, чрез разселване от държавите на първа линия, надеждна политика за връщане към трети страни и по-широка подкрепа за пряко засегнатите държави от ЕС.

Отделно България, Гърция и Кипър подкрепят ефективното изпълнение на Съвместното изявление „ЕС-Турция“ от 2016 г. чрез:

- гарантиране на ефективни връщания;

- изкореняване на престъпните мрежи за трафик на мигранти към ЕС;

- предотвратяване пренасочването на потоците и появата на нови маршрути за незаконна миграция към Европа по морски, сухопътни и въздушни граници.

Българският министър на вътрешните работи Младен Маринов заяви в Люксембург, че нивата на натиск по българските граници запазват относително ниски стойности. Обстановката на българо-турската граница е под контрол. Благодарение на мерките, които вземаме, и доброто сътрудничество с турските власти, не се наблюдава увеличение на опитите за нелегално преминаване, посочи той.

Същевременно цялостната ситуация в региона на Източното Средиземноморие остава много динамична и тревожна. Наличието на големи групи хора, които бягат от военни действия, или търсят по-добри възможности за себе си, представлява постоянен и сериозен риск.

По време на Съвета Германия предупреди за възможно повторение на хаотичния приток на мигранти, който хвана неподготвен ЕС през 2015 г., предаде Ройтерс.

Гърция се превърна отново в главен портал към Европа за хора, спасяващи се от война и бедност в Близкия изток, Азия и Африка. Според данни на ООН около 45 600 души са пристигнали там по море досега тази година.

„Ако оставим всички страни по външните граници на ЕС да се оправят сами, никога няма да има обща европейска политика за убежище, - смята германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. - А ако няма такава политика, има опасност отново да се стигне до неконтролируема миграция.“