България се изкачва с две позиции напред в класацията за конкурентоспособност на страните, изготвяна ежегодно от Световния икономически форум, предава БНР. 

Страната ни вече е на 49-о място от 141 държави, съобщи за „Хоризонт“ Мария Прохаска от Центъра за икономическо развитие, който е официалният партньор на класацията за нашата страна. По думите на Прохаска у нас има много положителни елементи, но остават и проблеми, трупани с години.

„Например по показателя "лесно наемане на квалифицирани работници" България е чак на 116-о място. В същото време по качеството на професионалното обучение е на 92-ро място. Ето го недостигът на редица професии, специалности и така нататък.

А по уменията на завършващите образование - на 87-о място“, каза тя.

Сингапур, Съединените щати и Хонконг са първите три държави в класацията, която сравнява конкурентоспособността на икономиките за миналата година. Въпреки че заема второто място по този индекс, САЩ е първенецът по динамика на развитието на бизнесите, както и на първо място по брой квалифицирани кадри. 

Очаквано скандинавските страни за поредна година са в горната част на таблицата. Анализаторите ги представят като изключително технологично напреднали, иновативни и динамични, като същевременно осигуряват по-добри условия на живот и социална защита от другите конкурентни държави.

Интересно е да се отбележи, че страни като Естония, Чехия и Словения са далеч пред България в индекса за конкурентоспособност, съответно на 31-во, 32-во и 35-о място. Страната ни обаче е класирана най-напред от всички наши съседки: Румъния, Гърция, Македония и Сърбия остават доста назад, а Турция въобще не участва в изследването. През последните години властите в Анкара често отказват да изпращат актуализирани данни за своята икономика, предназначени за такъв тип международни класации.