Петима министри от кабинета на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън може да напуснат поста си на фона на нарастващата заплаха страната да напусне Европейския съюз без споразумение за условията на "Брекзит". Това съобщи националният ежедневник The Times, цитиран от "Фокус".

Авторитетното британско издание се позовава на членове на кабинета, пожелали анонимност.

Сред възможните оставки са тази на министъра за Северна Ирландия Джулиан Смит, на министъра на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Ники Морган, на министъра на правосъдието Робърт Бъкланд, на министъра на здравеопазването и социалните въпроси Мат Ханкок и на генералния прокурор на Англия и Уелс Джефри Кокс.

Въпросът за техните оставки е възникнал след заседание на кабинета, на което министрите са предупредили премиера Борис Джонсън, че съществува сериозен риск от подкопаване на Белфасткото споразумение от 1998 г., което слага край на дългогодишния конфликт в Северна Ирландия.

Те са изразили и опасения относно главния съветник на Джонсън Доминик Къмингс, на когото се приписват най-радикалните възгледи за "Брекзит без споразумение".

Друг член на британския кабинет заявява пред изданието, че „много голям брой депутати ще напуснат партията на торите, ако Джонсън разгледа възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка като основа за неговата стратегия за общите избори. Консерваторите твърдят, че ще бъде „много трудно" да останат в правителството, без да сключват споразумение за условията за излизане на страната от ЕС.

Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., две години след писменото известие за напускане на общността. Въпреки това членове на Камарата на общините на британския парламент три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на "Брекзит", постигнато между Брюксел и правителството на вече бившата министър-председателка Тереза Мей.

В резултат на това ЕС се съгласи да отложи "Брекзит" първо за април или май, след това за 31 октомври, а Мей бе принудена да подаде оставка, след като не успя да изведе страната от задънената улица. Джонсън, който я замени, настоява страната да не иска от Брюксел нови отлагания и да напусне ЕС не по-късно от 31 октомври със или без сделка.