С шарено гласуване, показващо раздвоение у някои от парламентарните групи, депутатите приеха днес окончателно елементи от съкратеното съдебно следствие да не се допускат само при "умишлено причиняване на смърт". С други думи - при направено самопризнание присъдата да не се намалява ултимативно с 1/3.

Така парламентът не спази предварителната уговорка, поета като ангажимент и към жертвите на престъпления, довели и до тежки телесни повреди, и техните близки - рестрикцията да важи и за този род деяния.

Днешният резултат от гласуването на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс бе предизвестен предвид вчерашното заседание на правната комисия в парламента, на което стана ясно, че от обхвата на окончателния текст отпада тежката телесна повреда - по предложение на ГЕРБ. И все пак народните представители гласуваха раздвоено. Намери се дори един отцепник от най-голямата управляваща партия. 

"За" гласуваха общо 92-ма души, против - 62-ма, а 11 се въздържаха. От тях текста подкрепиха 85 души от ГЕРБ, а 1 беше против; 53-ма от БСП бяха против, но двама се въздържаха. Един-единствен представител на ДПС гласува и той подкрепи управляващата партия.От "Обединени патриоти" трима бяха "за", а 9 се въздържаха. От "Воля" изненадващо този път не подкрепиха предложение на ГЕРБ. Всички налични 8 души гласуваха с "против", въпреки че поведението на партията на Веселин Марешки на вчерашната комисия бе точно обратното. Трима независими дадоха глас "за".

Въпреки предизвестения край на гласуването дебати в зала имаше. Най-вече по линията ГЕРБ - БСП. От съуправляващите "Обединени патриоти", които от години настояват за добавянето на тежката телесна повреда в кръга на случаите, при които присъдата да не може да бъде редуцирана при направено самопризнание, обвиниха левицата за неуспеха да защитят тезата си. Като аргумент в полза на тезата на ГЕРБ се хвърляше изнесената вчера от прокуратурата статистика, според която за изминалите пет години в условията на съкратено производство е имало само една присъда за тежка телесна повреда (бел. ред. - тежки са телесни повреди, които отнемат или тежко нарушават (постоянно или продължително) някоя важна функция на организма или представляват постоянна опастност за живота, загубване на функция или орган и т.н.).

Крум Зарков (БСП) припомни, че е било постигнато съгласие на председателски съвет, а "днес се предлага осакатен текст".

"В обществено-политически план това е грешно – защото тежкото чувство на неадекватност на наказанието ще се появи пак утре по повод на тежки телесни повреди и ще предизвика от хората реакция. Вместо да дадем устойчивост, след няколко месеца ще се събудим със същите тези дебати", посочи той.

По адрес на Зарков остроумие реши да демонстрира Емил Димитров-Ревизоро. Партията, която Ревизоро представлява, е против изключването на тежката телесна повреда от обхвата на предложената рестриктивна мярка, но това не си пролича от изказването му.

"Г-н Зарков, вие сте Крум Зарков, не сте хан Крум. Искате доживотна без замяна...

Има 10 случая за 5 години насам – само един е за тежка телесна повреда, при която деецът се е възползвал, но не е ясно дали е получил намаляване на присъдата. Ако тръгнем да се занимаваме със статистика, тя е нещо като банските – уж скрива, но показва всичко – имаме само един случай. 240 души сме се събрали, защото за последните пет години един човек е използвал мярката за тежка телесна повреда и не е ясно дали е получил облекчение", посочи Димитров.

Накрая обвини левицата, че нейните представители не са присъствали в пълен състав на вчерашната комисия, затова предложението на ГЕРБ минало. А от ОП щели да гласуват сега с "въздържал се".

Зарков не остана длъжен. И заговори в същия стил:

"Вие сте Ревизор(о), но стилът ви е далеч от Гогол. И нямате представа от позицията на вашата парламентарна група – тежките телесни повреди са дългогодишна позиция на вашата парламентарна група. Кой бил вчера – не знам.

Днес да видим кой как гласува. Защото ние като опозиция ви свършихме работата и ви дадохме текста, за който вие говорите от три години."

От "патриотите" в лицето на Искрен Веселинов (ВМРО) и Християн Митев (НФСБ) отвърнаха на това със заявката, че няма да се откажат от собствените си предложения и ще внесат нови поправки в НПК в тази посока.

"За нас борбата продължава. Но и сега няма как да не подкрепим това предложение", заяви Митев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък се възползва от публичността, която дава парламентарната трибуна, и направи изказване, граничещо с предизборна агитация, че и отвъд...

Но първо се обърна към българските граждани, за да изброи видовете тежка телесна повреда, които няма да излязат от обхвата на съкратеното съдебно следствие.

"Ако днес някой изнасили и убие дете и си признае вината, присъдата му се намалява с 1/3. След това може да бъде намалена отново, защото се е поправил в затвора, може и да бъде помилван.

От БСП предложихме при тежки телесни повреди и убийства или тежки телесни повреди, водещи до смърт, да няма такова съкратено производство при признание. Да има присъда "до живот без право на замяна". Смятаме, че това е справедливо.

Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст и оставиха само "убийства".

Скъпи българи, ако някой ви причини продължително разстройство на съзнанието, загуба на речта, слепота, детеродна неспособност, загуба на единия бъбрек, загуба на крак или ръка (...), ако някой ви причини това и ви остави за цял живот с опасност поради общо разстройство на здравето, може да отиде и да си признае и според ГЕРБ да му се намали присъдата. Този някой ще се разхожда свободно по улиците, докато вие цял живот ще лежите по болници и на вас ви се казва "статистиката е такава", посочи Нинова.

И тук привнесе предизборния елемент:

"Изводът ми е само един: докато ГЕРБ управлява, в страната няма да има справедливост, уважаеми българи. Промяната е във ваши ръце!"

В отговор Красимир Ципов (ГЕРБ) нарече "спекулации" твърденията за вина на ГЕРБ "за това и онова".

"Да припомним, че делата се точиха по 15 години, експертизи се губеха, свидетели забравяха дадени показания, дадени в досъдебното производство. И какъв беше резултатът? Постигнахме ли справедливо наказание – не, не го получихме.

И след като получихме от Страсбург наказания заради бавно правосъдие, и след като по давност се прекратиха неколкостотин хиляди дела, се въведоха тези текстове", посочи в заключение доскорошният зам.-министър на МВР.