За пореден път премиерът Бойко Борисов опроверга слуховете, че ще се отнемат деца, които предизвикаха сериозно напрежение в ромски махали в страната. Борисов коментира темата преди началото на заседанието на правителството днес.

"Моля медиите за съдействия за тези не жълти, не кафяви, не лъжливи новини, в които се говори как ще вземаме децата на хората! Как може да се протестира срещу стратегия, която я няма, или да се говори, че я има?!

Не знам как нечие съзнание може да го роди и как може по този начин да се говори. Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да изнасяме деца!? До днес, когато ми показаха какво се говори и пише, не мога да повярвам, че има човек, който може да се върже на подобна лъжа", каза Борисов.

Той обясни, че парите по Норвежкия финансов механизъм се използват с други цели.

"...включително за чистотата на въздуха, за екоавтомобили", допълни Борисов.

В началото на заседанието на МС днес присъстваше и шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски. Борисов изтъкна, че много хора се връщат от чужбина, за да работят на висококвалифицирани и платени работни места в България.

И припомни, че преди няколко седмици правителството е отпуснало допълнително 5 милиона за 150-годишнината на БАН.

"Мисля, че с академик Ревалски сме свършили доста работа. С новия ресор, който има България в Европейската комисия, и новите приоритети на ЕС за иновации, обучение, „Еразъм“, университети, академии и това, което открихме вчера като развоен център на една от най-големите компании – „Бош“, където се пише софтуер за новите автомобили.

Това, което преди няколко дни във Варна открихме офиси на една от най-големите финансови групи в Европа, за да действат оттам на цялата територия на Европа, показва, че академията на най-високо ниво, университетите, финансирането, което няколко години и повече се получи, не само задържа много хора, но и много хора се връщат тук, за да работят", каза Борисов.

Той каза, че правителството разчита много на академията, защото България като население не е голяма, но българинът има много развито мислене в сферата на технологиите и иновациите.

"Суперкомпютърът, на който сега започваме да му изграждаме къщичката в Технопарка, също отсега трябва да го мислите къде, какво и как може да бъде използван на най-високо ниво", допълни още Борисов.