Секретно руско поделение, което действа поне от 10 години, се занимава с дестабилизиране на държави, пише "Ню Йорк Таймс".

На тайнствената диверсионна единица под номер 29155 се приписват отравянето на оръжеен търговец в България (явно Емилиян Гебрев, б.р.), неуспешният опит за преврат в Черна гора, дестабилизацията на Молдова и опита за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английското градче Солзбъри през миналата година.

Западните служби едва сега стигат до извода, че тези събития, а може би и други, са част от координирана и продължаваща кампания за дестабилизиране на Европа.

В основата ѝ е споменатото елитно поделение в руската разузнавателна система, специализирано в подривна дейност, саботаж и убийства.

Според “Таймс” разузнаванията на четири западни държави не са сигурни колко често тази част е била задействана и предупреждават, че е невъзможно да се предвиди кога и къде ще нанесат удар нейните агенти.

За британското издание поделение 29155 отразява агресивността, с която руският президент Владимир Путин води своята т.нар. “хибридна война” със Запада. Тя включва пропаганда, хакерски атаки и дезинформация, не изключва откритата военна конфронтация.

Питър Зуак, пенсиониран офицер от британското военно разузнаване и бивш военен аташе в посолството на САЩ в Москва, казва:

„Мисля, че забравихме колко безскрупулни могат да бъдат руснаците.“

Той признава, че не е знаел за съществуването на поделението.

Министерството на отбраната на Русия и по-специално неговото Главно разузнавателно управление (ГРУ) са “шапката” на споменатото поделение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е пренасочил въпросите на „Ню Йорк таймс“ за него именно към това министерство.