Китайският гигант за електронна търговия "Алибаба" (Alibaba) съобщи днес, че ще спре да продава компоненти за електронни цигари в САЩ на фона на нарастващия регулаторен контрол, новините за заболявания на белите дробове и смъртните случаи, свързани с вейпинга, предаде Ройтерс.

Тази стъпка идва, след като веригите "Крогър" (Kroger) и "Уoлгрийнс бутс алайънс" (Walgreens Boots Alliance) оповестиха тази седмица, че ще спрат да продават електронни цигари в магазините си след подобно решение на "Уолмарт" (Walmart).

"Алибаба" обяви, че вече има заложена дългогодишна политика да не продава продукти за електронни цигари в САЩ. Вейпинг продуктите бяха свързани с мистериозно заболяване на белите дробове, за което се съобщава, че е довело до смъртта на 18 души до миналата седмица, а броят на потвърдените и вероятни случаи на болестта надвишава 1000 по данни на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

"Алибаба" обяви, че каталогът за продукти като бокс модове, вейп модове, билкови пари, устройства за бездимни цигари и празни касети за електронни цигари няма да бъде показван в САЩ.

Докато компанията "Юл лабс" (Juul Labs) властва на северноамериканския пазар на подустройства за електронни цигари, то редица смъртни случаи и поражения за здравето на потребителите се приписват на неизвестни марки, чиито притежатели не могат да бъдат установени.

Най-известният случай - с марката "Данк вейпс" (Dan Vapes), беше свързан с 24 пациенти със заболяване на белия дроб според проучване на в. "Ню Инглънд джърнъл ъф медисин" (New England Journal of Medicine). Продуктите съдържат тетрахидроканабинол - психоактивната съставка в марихуаната.

Преди спирането на продажбите потребителите можеха лесно да си закупят устройства, съставни части и опаковки от сайтове като "Алибаба" или "Амазон" (Amazon), за да си направят сами вейпинг устройства.

"Амазон" свали през септември от каталога си вейпинг компоненти, без обаче да уточни кои точно продукти.

БТА