Двадесет и два дни преди поредната дата за "Брекзит" политическото напрежение расте, а езикът на лидерите се изостря.

Не прави изключение и обикновено дипломатичният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Не приемам играта на обвинения, състояща се в прехвърляне на отговорността за евентуален неуспех на преговорите върху Европейския съюз", казва той в интервю, публикувано днес във френските "Лез еко" и "Опинион".

По думите му, ако се стигне до провал, "обяснението се намира в британския лагер", казва той. "Първородният грях се намира на островите, а не на континента."

"Никой няма да излезе печеливш от такъв сценарий", подчертава председателят на комисията.

Вчера британското списание "Спектейтър" публикува отговори на неназован източник от Даунинг стрийт № 10, от които става ясно, че там не целят и не очакват сделка с ЕС, а се готвят за напускането му без споразумение и се опитват да осуетят ново продължаване на преговорите, за което настоява британската опозиция.

От отговорите става ясно, че правителството на премиера Борис Джонсън е на нож с парламента и съда, гледа на тях като на европейски агенти и ги противопоставя на мнозинството, гласувало за "Брекзит". 

То се надява да спечели предсрочни избори под лозунга за незабавен "Брекзит".

Вчера правителството на Джонсън публикува доклад от 156 страници, който описва приготовленията за "Брекзит без сделка". По-рано след телефонен разговор между Джонсън и Меркел стана ясно, че последното предложение на Лондон е неприемливо за ЕС.

"Брекзит без споразумение" ще доведе до потъване на Обединеното кралство, нетно отслабване на двигателите на растежа на континента", казва още Юнкер. 

"Да загубим държава членка поради стриктно вътрешнополитически, бих казал партизански причини е истинска трагедия", добавя той. 

Той заявява, че бъдещите връзки между ЕС и Лондон би трябвало да остана приятелски, но има риск в деня след "Брекзит" те да бъдат "по-малко интимни отколкото с Канада".