Русия ще подсили отбраната на южните си региони със свръхмощни радари. Това ще е ответна мярка срещу разполагането на американски системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Румъния, пише "Известия".

Така нареченият район за ПРО, създаден от САЩ в Румъния, за да защити Европа от "иранската заплаха", е красива легенда с цел да се прикрие разполагането на нападателни средства, цитира вестникът мнение на руския военен експерт генерал-полковник Леонид Ивашов.

Полуостров Крим и Южна Русия ще бъдат защитени със свръхмощни радиолокатори с далечен обсег "Ниобий-СВ". Според източници на "Известия" в руското министерство на отбраната поделения от Южния военен окръг на страната ще получат такива "ловци на стелтове" още до края на годината. Тези станции лесно откриват не само обикновени летателни апарати, но също така самолети, маскирани чрез стелт технологии, дори хиперзвукови и крилати ракети, обяснява всекидневникът.

Появата на подобни радари в руските войски сериозно ще засили радиолокационния контрол над въздушното пространство откъм юг. Задача, която става особено актуална след разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, смятат експерти на изданието.

Няколко радара "Ниобий-СВ", разположени в Крим, ще могат да контролират цялото Черно море, посочва генерал-лейтенант Александър Лузан, главен инженер на войските за ПВО в сухопътните сили на Русия.

Метровият диапазон, в който работят локаторите, дава възможност да откриват примерно бомбардировачи "Б-2 Спирит" и най-новите американски изтребители "Ф-22 Раптор" и "Ф-35 Лайтнинг-2". Освен това ги прави неуязвими за противорадарни ракети от рода на Ей Джи Ем 88 (AGM-88 HARM).

Снабдени със защита от смущения, радарите "виждат" дори трудни цели на разстояние 300 км и следят до 300 цели едновременно. Освен това са мобилни - монтирани на високопроходими камиони "КамАЗ", и може за броени минути да се прехвърлят на друго място, тъй че "ще е крайно трудно да бъдат унищожени", уверява генерал Лузан.