Британският парламент ще заседава извънредно в събота, 19 октомври, след решаваща среща на върха на ЕС предните два дни, гледана в момента като последен шанс за Обединеното кралство и Съюза да се споразумеят за сделка преди крайния срок за "Брекзит" на 31 октомври, предава Би Би Си.

Ако се стигне до сделка, министър-председателят Борис Джонсън ще поиска депутатите да я одобрят, но ако не се стигне, съществува серия от възможности.

Според Би Би Си те се простират от излизане без сделка до спиране на "Брекзит".

Джонсън няколко пъти заяви, че е решен Обединеното кралство да се оттегли на 31 октомври въпреки т.нар. Закон на Бен (по името на вносителя му, опозиционния депутат Хилъри Бен), който задължава правителството да помоли за продължаване на преговорите, ако парламентът не ратифицира сделка до 19 октомври или ако дотогава не се съгласи на "Брекзит без сделка".

Джонсън заяви, че ще спази закона, но според Би Би Си на Даунинг стрийт № 10 продължават разговорите за второ писмо, което обосновава защо по-нататъшното отлагане на "Брекзит" е ненужно.

Камарата на общините е заседавала всичко четири пъти в съботни дни от 1939 година - включително на 2 септември в същата година, заради избухването на Втората световна война.

Последното съботно заседание на камарата е било на 3 април 1982 година заради нахлуването на Фолклендските острови.

Преговорите между Лондон и Брюксел продължават, след като Джонсън представи нови предложения за сделка по "Брекзит", чийто център е замяната на ирландския предпазен механизъм - мярка, договорена от неговата предшественичка Тереза Мей и ЕС, за да се предотврати възстановяването на границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е страна членка на ЕС.

Сега мярката предвижда цялото Обединено кралство да остане в митническия съюз и единния пазар на ЕС, докато договори с него споразумение за свободна търговия след "Брекзит". Противниците на мярката смятат, че тя означава на практика неопределено във времето отлагане на "Брекзит". 

Джонсън предложи тя да бъде заменена с друг механизъм, при който Северна Ирландия излиза от митническия съюз на ЕС и влиза в такъв с Обединеното кралство, но границата между двете Ирландии не се възстановява, а стоките се контролират и обмитяват далеко от нея в търговски обекти.

В същото време Северна Ирландия да продължи да спазва европейските регулации, като се установи регулаторна граница между нея и ЕС в Ирландско море (т.е. в британските и ирландските пристанища от двете му страни), предвижда планът на Джонсън. 

Той предполага северноирландският парламент в Стормонт (който бездейства от 2017 г. заради вътрешни несъгласия) да одобрява периодично продължаването на този режим.

Континентална Европа посрещна плана с резерви и след вчерашен телефонен разговор между германската канцлерка Ангела Меркел и Джонсън той беше обявен за мъртъв в медиите, а двете страни дадоха да се разбере, че вече се готвят за "Брекзит без сделка".

Брюксел се страхува, че ако Северна Ирландия има право на глас, това ще даде на съюзниците на Джонсън – Демократичната юнионистка партия (ДЮП) – право на вето.

Френският президент Еманюел Макрон е казал на Джонсън, че ЕС ще изработи окончателната си позиция за шансовете на сделка по "Брекзит" до края на тази седмица. 

"Голяма отстъпка"?

Европейският съюз е готов да направи „голяма отстъпка“, като предложи механизъм, чрез който Северна Ирландия да може да излезе от предпазния механизъм след определен период, съобщава днес лондонският "Таймс". Това е модифицирана версия на принципа на съгласие на северноирландския парламент.

Позовавайки се на дипломатически източници, близки до преговорите, вестникът пише, че европейските правителства са готови да допуснат едностранна отмяна на договора за оттегляне от събранието в Стормънт след определен период от време. Предлага се 2025 година, стига и двете общности в Ълстър - юнионисти и ирландски националисти - да са съгласни за нея.

Това изглежда много малко вероятно, не е сигурно, че би минало и през Камарата на общините.

Големият ден

Би Би Си коментира, че заседанието на Камарата на общините на 19 октомври ще бъде "огромен ден".

В него Джонсън или ще се е завърнал от Брюксел като победител, или, по-вероятно, без сделка и  ще трябва да обяви следващите си стъпки.

Правителството може да се опита да вземе инициативата, като внесе поредица от предложения, по които депутатите да гласуват - искат ли страната на да напусне ЕС без сделка, или да оттегли молбата за напускане?

Опозицията също ще се бори инициативата да остане у нея и да принуди Джонсън да напише на Европейската комисия писмо с молба за ново отлагане на "Брекзит".

Най-разпространеното допускане в Уестминстър днес е, че сделка няма да има, посочва Би Би Си.

Финансовият сектор е готов според Бенк ъв Ингланд

Банк ъв Ингланд (Bank of England) обяви, че британската финансова система е подготвена за Брекзит без споразумение, въпреки че несигурността около излизането на страната от ЕС продължава да тежи върху иконoмическата дейност, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Комитетът за финансова политика на банката, който оценява финансовите рискове, оповести днес, че законите, временните разрешителни и други подготвителни мерки на британските власти са предприети, за да позволят на британските домакинства и бизнеса да ползват съществуващи и нови услуги от финансовите институции на ЕС.

Британската централна банка обаче предупреди, че без по-нататъшни действия от европейските власти е възможно известно прекъсване на трансграничните финансови услуги при Брекзит без споразумение.

Според Банк ъв Ингланд при хаотичен Брекзит може да се очаква рязък спад на активите, което ще обезцени британската лира и ще затегне финансовите условия за британските домакинства и бизнеса.