Оспорвана надпревара за кметския пост в София с лек аванс за Йорданка Фандъкова (36,3%) пред Мая Манолова (34,6%).

Сериозна преднина за ГЕРБ във вота за общински листи (32,1%) пред БСП (21,4%), но недостатъчна за мнозинство в бъдещия общински съвет.

Затвърждаване на силните позиции на "Демократична България", постигнати на европейските избори – 15,5% вот за общинска листа и 10,7% за нейния кандидат за кмет Борислав Игнатов.

Това са основните тенденции, регистрирани от представително за столичните избиратели проучване на "Алфа рисърч".

Изследването е проведено в периода 3-7 октомври 2019 г. от "Алфа рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. То е проведено сред 801 пълнолетни граждани от София с право на глас в местните избори.

Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. 

Заявената избирателна активност достига 45,3%. Тя е вече с около 4 пункта по-висока от тази през 2015 г. и по всяка вероятност ще запази, а вероятно и ще надвиши тази стойност поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях, прогнозират от агенцията.

При балотаж ключов ще е изборът на електората на ДБ

Разбираем е високият интерес към местните избори в столицата и символното значение да бъдеш политически представен именно в нея. Което определя и големия брой претенденти за кметския пост: 30 през 2007 г., 25 през 2011 г., 21 през 2015 г. и 20 на тези местни избори. Ясната десноцентристка ориентация на избирателите обаче в най-големия и с най-голям икономически потенциал български град доста категорично е определяла победителя независимо от множеството кандидатури. В случая, напротив, сме свидетели на много по-оспорвана и амбициозна битка, тестваща преминаването на десноцентристката в левоцентристка периферия.

Плюсът за Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация. Плюсът за Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация при балотаж ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на "Демократична България", които ще определят до голяма степен пътя към и на София, отчитат от "Алфа рисърч".

Кандидатът на т.нар. градска десница арх. Борислав Игнатов събира към момента 10,7% вот сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите той има потенциал за ръст поне до нивата на листата (15,5%), прогнозират от "Алфа рисърч".

Четвъртата позиция е за евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Той показа, че е електорално ефективен на вота за Европейски парламент. Сега според данните на агенцията отново дърпа ВМРО напред - пред кандидата на "Спаси София", като същевременно увеличава и резултата на общинската листа на партията - 6,9 биха гласували за Джамбазки, 6,1 на сто за листата на ВМРО.

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение „Спаси София“ Борис Бонев взема 4,8 на сто. Като граждански кандидат той се бори не само с конкуренцията на големите партии, но и с тази на по-разпознаваемата опонентка, състезаваща се в неговата група - тази на “независимите претенденти“, Мая Манолова. В резултат остава на пета позиция.

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да отидат до урните.

ГЕРБ със сериозна преднина за общинския съвет, но без мнозинство

Вотът за партийните листи сочи преднина за ГЕРБ с над 10 процента пред БСП (32,1% : 21,4%). Третата позиция е за "Демократична България" (15,5%). "Имайки предвид наблюдаваната и на евроизборите склонност техните избиратели да се мобилизират през последните дни преди вота, може да се очаква допълнителен ръст на тази формация", отбелязват от "Алфа рисърч".

Макар и на още ранен етап от кампанията, има сериозни основания да се предполага, че бъдещият 61-членен СОС ще бъде почти толкова фрагментиран, колкото и сегашният. През 2015 г. имаше представители на 9 листи. В бъдещия общински съвет могат да се очакват между 7 и 9 листи, но без ясно мнозинство.

"Това отсега вещае трудни времена за столичния кмет. И изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили", прогнозират социолозите.

  •