"Става въпрос за два емблематични случая на телефонни измами. Единият е за измама на възрастен мъж от София на стойност 130 000 лв. Вторият случай е от началото на годината, когато едно 11-годишно дете от Стара Загора предостави на муле на групата около 44 000 лв."

Това каза днес зам.-главният прокурор Иван Гешев, който е на акция срещу телефонни измамници във Ветово, докато ВСС го пропусна с пълно единодушие на финалите за главен прокурор.

Има доказателства за шест случая на извършени телефонни измами от разбитата група във Ветово, заяви още Гешев на брифинг в града, цитиран от "Фокус".

"Досъдебното производство е образувано в началото на годината около февруари. Периодът, който се разследва, е от декември 2018 г. до август. Към момента има доказателства за шест случая на извършени конкретни телефонни измами. Трудно е да се каже какъв е реалният период на функциониране на тази престъпна група. Ветово е един от центровете на хора, които се занимават с тази престъпна дейност", посочи Гешев.

По думите му при акцията във Ветово са намерени 400 грама тротил, "което е количество колкото да срути 2-3 къщи", оръжие, СИМ карти и телефони.

"Амбицията ни на прокуратурата и МВР е към средата на 2020 г. намалението на "Ало"-измамите да е над 50% на годишна база спрямо миналата година", допълни Гешев.