„Ямболска гроздова ракия/Гроздова ракия от Ямбол/Yambolska grozdova rakya/Grozdova rakya ot Yambol“ е вече защитено географско означение, съобщи Еврокомисията.
Тя одобри искането за вписването на българската напитка.
От ЕК припомнят, че ямболска гроздова се прави от бяло или черно грозде и първо е била домашно производство, а от 30 г. на ХХ век се прави в спиртоварни в Ямболска и Бургаска области. Силата на напитката, отличаваща се с жълтия си цвят, е 40 градуса или повече.
Ямболска гроздова набира все по-голяма популярност сред потребителите в България. Причина е сравнително ниската и цена. В София тя върви около 2,50 лева за 100 грама. А бутилка 700 грама струва 10 лева.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни