Сливенското гето „Надежда“ показа в началото на тази седмица за колко време може да изпразни две училища и една детска градина. Във всеки случай по-бързо от Гражданска защита – за няколко минути. С викове, крясъци, закани за разбиване на врати и чупене на прозорци родители измъкнаха от класните стаи децата си. Някой бил казал, че две деца вече за взети от социалните служби, точният термин от слуха е „изведени“. След което – без никакво съмнение – ще бъдат подарени на норвежки гей двойки. Един такъв слух може да обиколи непреброимото гето „Надежда“ за около пет минути. След което майки и бащи хукнали презглава да спасяват децата си от Стратегията за детето, която вече в тяхната представа се свежда до Стратегия за снабдяване на Норвегия с български деца.

Верни са само слуховете

Същите майки и бащи от същото гето само преди две седмици се вдигнаха да защитят евангелски пастор от английски произход, който беше прибран по обвинение за блудство с деца от същия квартал. И сега читателите на двете новини се чудят: как така ромите защитиха пастора-педофил, който реално е посягал на децата им, а сега видяха застрашени децата си от един слух? Нямало логика. Напротив, логика има и тя е желязна: ромите нямат капчица доверие на институциите. Всичко, което казват институции, според тях е лъжа и измама, верни са само слуховете.

Да бе този слух само в Сливен, да си помисли човек, че пасторите си отмъщават за накърнения си имидж. Но не. Същият слух изпразни училищата „Д-р Петър Берон“ и „Йордан Йовков“ и една детска градина в съседния Ямбол. Събитията са като под индиго. Явно авторът е направил един сценарий в два екземпляра. Кой е авторът ще чакаме да ни каже ДАНС, институцията, която премиерът Бойко Борисов призова да установи кой стои в дъното на тази паническа бъркотия. Да се заподозрат пасторите има основание дотолкова, доколкото това са единствената структура, която работи в ромските гета (с изключение на лихварите). Освен това пасторите са и единствените, на които населението в гетата има пълно доверие, слуша всяка тяхна дума, защото това са хората, които ще лобират в деня на Второто пришествие. Пасторите може и да са разпространили слуха, но по-вероятно той им е бил внушен от някого, смятат хора от гетото, които са все още с разума си. От кого, питам. Тук мненията се разделят. Един казва, че такова нещо най-много подхожда на националистите, друг напомня, че тази тема най-много се ръчка от БСП. Ясно е само едно: някой проведе образцово упражнение по създаване на паника, пробва почвата и тя се оказа плодоносна.

Малко след като кметът на Сливен Стефан Радев, който е и кандидат на ГЕРБ за втори мандат и по тази причина в отпуск, излъчи видеообръщение, в което успокои хората от „Надежда“, че никакви деца отникъде не са изведени и никой няма да посегне на децата, под кметските думи се появи коментар: „Bradwata e reshenieto ne ti iskam novinata nishtoto az znam kak da si deistwam ubiwam bradwa v glawata imam sarce pedali nqkoi ako iska da se sreshne s men Neka mi pishe v nalichnost da mu doida na gosti s bradwata mi da im q pokajq“. Точно в този случай брадвата не се появи. Но вече е проиграно как може да се стигне до брадва.

Разбира се, всичко това може да бъде повод за смешки и подигравки, ако в него не се съдържаха поне две много сериозни неща. Първо: Ясно е на какво залагат конструкторите на такива слухове – на страховете на хората. За по-непретенциозната група на хората от гетата слухът е елементарен, като за първично елементарна аудитория: „Бягайте да си спасявате децата, че вече изведоха две!“ Едно такова изречение може да подпали хора, които и без това се палят лесно. Колкото и да е непопулярно, ромите имат свръхценностно отношение към децата си и с този слух е натиснат най-точният бутон, който може да ги задейства.

Това вече беше проиграно с думичката "джендър"

Но всичко това означава, че екип от сценаристи на слухове ще бъде толкова творчески изобретателен, когато подхожда към всяка целева група. И за най-умните ще бъде съчинено нещо достатъчно умно за объркване и побъркване. Това вече беше проиграно с думичката „джендър“, която само в България означава нещо, което не означава никъде другаде по света. Ромите с джендър не можеш да ги стреснеш, но това, че ще им „изведат“ децата от училище и ще ги раздадат на норвежки гей двойки им се вижда напълно възможно. Затова пък далеч по-претенциозни от ромите по образование и манталитет хора повярваха, че Стратегията за защита на жената цели въвеждането  на трети пол (и досега нямам представа какво означава трети пол) и повярваха, че „социална роля“ означава сам да си избираш пола. Това също е толкова смешно и достойно за подигравка, колкото „норвежците ще ни вземат децата“, но то се случи. Няма неуязвима група. Няма човек без страхове. Всички бутони на страха могат да бъдат задействани, за всяка целева група може да се инсталира бутон. Вчера бяха ромите – утре ще са…., може да е всеки от нас.

Второ: този опасен цирк на прицелване и ошашяване на отделни целеви групи няма да престане да всява истерия и паника, докато всички не  сме наясно, че целта е точно такава – да се всява паника и истерия. Но как хората да разбират, че слуховете са фалшиви и зловредни, ако други хора, които са напълно наясно, че слуховете са такива, се подиграват вместо да им ги обясняват.  Разделили сме се на групи и всяка групичка се отнася високомерно към по-малко различаващите фалшивите новини, към вярващите на нескопосни слухове, към глупавата, но искрена паника. Да, да се вярва, че социалните служби „извеждат“ деца от училище и ги пласират в Норвегия е проява на глупост. Но да се отнасяш високомерно към проявилите глупостта, не е кой знае колко по-умно поведение. Ако някой е глупав, нека по-умният да не изглупява. Защото в следващ момент се оказва, че уж умният също е попаднал в капана на слух, прицелен точно в неговите страхове. Тогава други ще се отнасят високомерно и подигравателно с него, други ще се кискат и няма да вярват „на ушите си“. Докато и те попаднат в хватката на умно скроена за тях лъжа.

Израза „ама наистина ли сме толкова прости“ го чух тези дни няколко пъти. Да, очевидно толкова сме. А на толкова глупави хора трябва да се обяснява – простичко и дълго. Високомерието не върши работа. Защото глупостта расте и накрая високомерните ще свършат в същото блато, в което ще ги завлекат глупавите.

"Редута"