Турската армия нахлу днес в североизточна Сирия с подкрепата на въздушни удари и артилерийска подготовка, за да изтласка оттам кюрдските бойци и да установи "зона за сигурност", в която да пресели част от 3,6 милиона сирийски бежанци, намерили убежище на турска територия от осемгодишната гражданска война в родината си.

Международни лидери остро осъдиха нападението, което по първоначални данни е взело и цивилни жертви, рискува да усложни осемгодишната война в Сирия и да предизвика нова бежанска криза.

Турската бойна авиация е нанесла въздушни удари по сирийските гранични градове Рас ал Аин и Тал Абиад, предаде Ройтерс, цитирайки турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че целта на операцията е да унищожи "терористичния коридор" по южната граница на страната му.

 

 

Снимка и видео Туитър

По-рано в сряда малък турски авангард е пресякъл границата близо до споменатите два града, каза неназован турски представител, цитиран от Блумбърг.

Ердоган е говорил по телефона с руския си колега Владимир Путин и му е благодарил за това, че е бил "конструктивен", докато Турция е подготвяла нахлуването.

Водените от кюрди сили са във висока бойна готовност и призоваха бойците да се отправят към границата, за да защитят района от турската офанзива, в която се очаква да участват десетки хиляди военни с танкове и бронетранспортьори от втората по големина армия в НАТО, пише Блумбърг.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с министъра на отбраната Хулуси Акар, преди да нареди началото на операцията под кодовото название "Извор на мира". Снимка АП / БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли американските войски от тази територия в ход широко осъден по целия свят, посочва Би Би Си.

Кюрдите бяха съюзници на водената от САЩ коалиция срещу групировката "Ислямска държава", но Анкара ги разглежда като терористи, които застрашават националната ѝ сигурност.

Източник от турските служби за сигурност е казал пред Ройтерс, че военната операция в Сирия е започнала с въздушни удари и ще бъде подкрепена с артилерийски огън.

Няколко силни експлозии са разтърсили Рас ал Аин, който е от другата страна на границата срещу турския град Джейланпънар, е казал репортр на Си Ен Ен Тюрк, добавяйки, че е чул шум от самолети е че над покривите в Рас ал Аин се издига дим. Очевидци, цитирани от Ройтерс, казаха, че населението на Тел Абиад бяга от града.

 

 

 

 

Турските медии показаха влекачи с натоварени на ремаркетата им танкове на турската армия да минават през Джейланпънар.

 

 

Жители на града споделиха в Туитър, че е бил обстрелван с минохвъргачки, вероятно от кюрди от другата страна на границата. 

 

 

 

 

 

Турската бомбардировка върху контролирани от сирийските кюрди цели в североизточната част на Сирия е предизвикала цивилни жертви, предаде Франс прес, като се позовава на кюрдски източници.

Световните сили се опасяват, че акцията може да отвори нова глава в сирийската война и да усложни регионалната криза, отбелязва Ройтерс.

Сирия заяви, че е решена да се изправи срещу всяка турска агресия с всички легитимни средства.

Сред задълбочаващата се хуманитарна криза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова всички страни в североизточна Сирия да проявят максимална въздържаност и да пазят цивилните.

По-рано тревога от турската операция изрази френският президент Еманюел Макрон. 

Франция „силно осъжда“ офанзивата на Турция в Северна Сирия и обеща, че заедно с Великобритания и Германия ще свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес, цитирана от агенция "Фокус". Това заяви френската министърка по европейските въпроси  Амели дьо Моншален.

Тя добави, че Франция, Германия и Великобритания работят над съвместно изявление, което „ще е пределно ясно относно това, че ние силно осъждаме“ турската военна кампания срещу кюрдските сили в Северна Сирия.

Турция „умишлено рискува по нататъшната дестабилизация на региона“ и съживяването на групировката „Ислямска държава“, заяви германският външен министър Хайко Маас, предаде също Франс прес.

„Сирия има нужда от стабилност и политически процес. Обаче турската офанзива сега заплашва да причини нова хуманитарна криза“, заяви Маас в изявление, като добави, че Берлин ще „призове Турция да прекрати офанзивата си“ и да подсигури интересите си в областта на сигурността по мирен начин.

Иранският президент Хасан Рохани призова Анкара да се въздържи от офанзивата. Докато течеше изказването му иранските сухопътни сили започнаха мащабни необявени учения в северозападната част на страната, в близост до границата с Турция, съобщи местната агенция ISNA, цитирана от Ройтерс.

„Заявихме открито, че единственото решение за гарантиране на безопасността и сигурността в Южна Турция и Северна Сирия е присъствието на сирийската армия“, каза Рохани.

„Призоваваме нашия приятелски и братски съсед Турция да действа с повече търпение и сдържаност и да преосмисли решението си“, добави иранският лидер.

Иран и Русия са главните международни съюзници на режима ни сирийския президент Башар Асад, който за Анкара е враг.

Водените от кюрдите сили осъдиха американската политика като "нож в гърба". Тръмп отрече да ги е изоставил, напомняйки, че е заплашил да унищожи турската икономика, ако Анкара се разправи с кюрдите.

ЕС няма да помага за зона за сигурност

Председателят на Еврокомисиятя Жан-Клод Юнкер призова Турция да спре военната операция в Северна Сирия. Той отправи призива си в началото на започналата днес двудневна сесия н Еврпарламента в Брюксел.

„Призовавам Турция, както и другите действащи страни, да се въздържат и да спрат операцията, която вече е в ход. Тези военни действия не носят добри резултати. И трябва да кажа, че ако плановете на Турция включват създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, то нека те не очакват ЕС изобщо да помага в тази насока“, каза Юнкер.

Той разкритикува Турция и заради извършваните от нея сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. И дори влезе в ролята на Джон Кенеди при посещението му през 1963 г. в Западен Берлин:

„Когато става въпрос за турските незаконни сондажи в Източното Средиземноморие, ще повторя, че в това отношение аз съм кипърец и оставам изцяло солидарен с Кипър.“