Комуникационните мрежи от пето поколение (5G) крият опасности за националната сигурност на всички страни членки на ЕС.

Такива са изводите от разпространен днес доклад, изготвен с участието на държавите от Съюза и представен от Еврокомисията.

И макар в документа да не се споменават нито държава, нито компания като главен източник на опасност, на всички е ясно, че става дума за Китай и „Хуавей“. Но дори еврокомисарите Джулиан Кинг (Съюз за сигурност) и Мария Габриел (цифрова икономика и общество) не споменаха имена.

Заплахите са свързани преди всичко със следните фактори:

Ключовите иновации в 5G технологията, най-вече значителна част от софтуера и голям брой услуги и приложения, активирани от тази технология;

• Ролята на доставчиците в изграждането и оперирането на 5G мрежите и степента на зависимост от отделните доставчици.

Очаква се разполагането на 5G мрежите да има следните ефекти:

• По-голяма уязвимост на атаки и повече потенциални входящи точки за извършителите им;

• Определени компоненти от оборудването или функционирането на мрежите стават по-чувствителни;

• По-голяма уязвимост, свързана с факта, че мобилните оператори разчитат на доставчиците;

• Рисковият профил на отделните доставчици става по-сериозен, включително вероятността той да бъде обект на намеса от страна извън ЕС;

• Увеличаване на риска от по-голяма зависимост от доставчиците;

• Заплахи за достъпа до мрежите и тяхната цялост.

В доклада се препоръчва да бъде подготвено законодателство, което да преследва по-сурово посегателствата върху комуникационните мрежи. Страните от ЕС отчитат необходимостта от преразглеждане на цялостното схващане за сигурността и от въвеждане на допълнителен държавен надзор над собствениците на такива мрежи и техните доставчици на оборудване.

До края на годината предстои да бъдат очертани общи европейски мерки за защита на 5G мрежите. Догодина държавите от ЕС ще съобщят на Еврокомисията дали тези мерки са достатъчни.