Делото на Шакил Африди, лекарят, който помогна на ЦРУ за ликвидирането на Осама Бин Ладен, за първи влезе в редовен пакистански съд и беше гледано пред отворени врати. Заседанието обаче продължи само няколко минути и беше отложено за 22 октомври по молба на прокурорите, разказва Би Би Си. Така пред него се отваря първа възможност да докаже невинности си и да търси, ако не напълно освобождаване, то поне намаляване на присъдата. В момента д-р Африди се намира в строго охранявана сграда за лишаване от свобода в пакистанския град Пенджаб. Той беше арестуван буквално 20 дни след като морските тюлени на САЩ нахлуха в къща в Аботабад, където се укриваше Бин Ладен. 

Невинна жертва на голямата игра

След като светът разбра, че американските специални части са влезли необоспокоявани в Пакистан, извършили са операцията по ликвидирането на терориста, събрали са тялото му и са си отлетели обратно, Исламабад беше бесен. Унижението за страната бе на няколко нива - първо от т.нар. от властите "нарушаване на суверинитета на страната", второ - защото трябваше яростно да отричат, че не са дали пол  итическо убежище на Бин Ладен, трето - защото трябваше да обясняват как тогава не са разбрали, че скривалището на лидера на "Ал Кайда" се намира само на няколкостотин метра от една от големите военни бази на армията в Аботабад. 

Пакистанските власти си го изкараха върху д-р Африди. След като се разбра, че той вероятно има участие в операцията на ЦРУ, моментално беше арестуван. Първоначалното обвинение към него беше в шпионаж, но в крайна сметка беше осъден през 2012 година. Съдът го призна за виновен за финансиране на забранената в Пакистан ислямистка организация "Лашкар ал Ислам". Д-р Африди получи 33 години затвор, в последствие намалени на 23 години. Според мнението на десетки правозащитни организации, доказателствата по делото не биха издържали в нито един безпристрастен съд. 

Задържането му предизвика гнева на Съединените американски щати, които, необичайно за своята практика, признаха в началото на януари 2012 година, че Африди е работил за ЦРУ. Последваха неколкократни опити за натиск върхи Пакистан за неговото освобождаване и евентуалното му изпращане в САЩ, всичките - неуспешни.След като дипломатическите совалки не свършиха работа, правителството на Обама спря държавните помощи за Пакистан, докато докторът не бъде освободен. "По милион за всяка година затвор", гласеше съобщението на американската администрация. По време на предишната кандидат-президентска кампания в САЩ, настоящият държавен глава Доналд Тръмп обеща, че ако бъде избран ще изкара Африди от затвора "за две минути". Нищо такова не се е случило до момента. 

Докато в САЩ обаче д-р Африди е със статут на нещо като национален герой, помогнал за ликвидирането на зловещия мозък зад атентатите от 11 септември, то в Пакистан нещата стоят на обратната страна. Властите имаха достатъчно време да го представят като вражеска единици, нарушила конституцията и цялостта на държавата.

Кой е Шакил Африди? 

Д-р Африди произлиза от скромно семейство и с много труд успява да се дипломира от медицинския колеж в провинция Хибер през 1990 година. Дълго време работи като единствен медик из племенните райони около Пешавар. През 2010 г. започва да работи в болницата Джамруд в северозападен Пакистан, но с всеки изминал месец започва все по-често да пътува до Аботабад, който е на няколкостотин километра от там. 

Оттук нататък историята става мъглява. Не се знае в кой точно момент ЦРУ започва да обработва Африди и да търси помощта му. Знае се обаче, че той отива в Аботабад заедно с петнайсетина медицински работници, за да извършват имунизации срещу детски паралич. В обвинителния му акт пише, че е откраднал половин дузина охладителни кутии на Световната здравна организация, за да пренася ваксините. 

Според доклад на пакистанските разследващи неговия случай, Африди се е срещал 25 пъти с "чуждестранни секретни агенти, получавал е инструкции и предоставял чувствителна информация". Каква точно чувствителна информация може да има един провинциален лекар никой не казва. 

Д-р Африди обаче наистина започва да се среща в агенти на ЦРУ. Той приема изключително опасна работа, която в крайна сметка вероятно наистина е била жизненоважна за ликвидирането на Бин Ладен. По времето на неговото вербуване, службите на САЩ вече имат оперативна информация, според която Бин Ладен се крие в къща в покрайните на Аботабад. Той обаче е изключително предпазлив - не използва телефони и компютри, не излиза на терасата или на двора, за да не бъде снимам от дрон. Бин Ладен обаче допуска грешка. Заобикаля се със част от многолюдното си семейство, включително деца. Така американските агенти искат от д-р Африди да започне кампания по масово ваксиниране на малчуганите срещу Хепатит. Д-р Африди решава, че ваксинирането на децата е много по-важно от това кой точно плаща за операцията и какви цели гони.

Малко по-малко екипът на Африди достига до вратите на къщата на Бин Ладен. Агентите имат само една цел - някое от децата да се ваксинира, а малка проба от кръвта му да докаже, че е свързано с Бен Ладен. Службите разполагат с ДНК профила на лидера на Ал Кайда от години. 

Все още не се знае със сигурност дали това е единствения начин американците да разберат, че Обама е в къщата, но със сигурност д-р Африди е един от героите на тази история. Той не е навредил на страната си, напротив - помогнал е за ликвидирането на един от бруталните терористи в човешката история. Въпреки това Пакистан не спира да му отмъщава.

Открито дело

Процесът, на който д-р Африди беше осъден, се провеждаше съгласно правилата за граничните престъпления, писани още от времето, когато Пакистан е британски протекторат. До миналата тези региони - полуавтономни федерални региони по протежение на границата с Афганистан, се управляваха по тези стари правила. Племенните съдилища бяха председателствани от административни служители, подпомагани племенен старейшина и не бяха длъжни да следват надлежен процес, както го разбираме ние на Запад. Сливането на племенните райони с провинция Хибер обаче промени нещата и сега делата са преместени в редовните пакистански съдилища. 

Сега надеждите на д-р Африди са, че съдиите могат да погледнат историята от неговата гледна точка и ако не да го освободят, то поне да намалят присъдата му. Едно от предположенията на експертите, които следят ситуацията от близо е, че има възможност той да бъде разменен за Аафия Сидики - предполагаем член на Ал Кайда, който в момента е в затвора в САЩ.

Междувременно цялото семейство на д-р Африди, включително двете му малки дъщерички, се крият вече осма година.