Професорът от Станфордския университет, американски политолог, философ и икономист Франсис Фукуяма, чиято научна работа е преведена на повече от двадесет езика, даде пространно интервю пред "Гласът на Америка" относно Русия -  протестите на опозицията в Москва през това лято, влиянието на Путин върху изборите в САЩ и убийството на Немцов, който на 9 октомври щеше да навърши 60 години.

След това той участва във форума "Борис Немцов" (9 и 10 октомври във Варшава) на дискусия с участието на Фукуяма и лидера на опозицията Алексей Навални, която телевизия "Настоящее Время" излъчи на живо.

В интервюто за "Гласът на Америка" Фукуяма сподели, че Борис Немцов е бил убит в близост до Кремъл именно защото се е противопоставил на Путин и защото е бил "истински демократ".

Политологът подчерта, че участва във форума по лични причини, тъй като определя за важно да се напомня на хората, както на Запад, така и в Русия, че Владимир Путин не въплъщава цялата страна и че „има руснаци, които вярват в свободата и искат повече демокрация“.

"Важно е тези хора да разберат, че не са сами, че имат международна подкрепа", обясни Фукуяма своето участие във форума. „Владимир Путин не е цяла Русия“, повтори той на два пъти.

Фукуяма анализира също и външната политика на Кремъл и отношенията между Русия и САЩ - по-голямата част от интервюто е посветена именно на тази тема.

Според политолога Путин "успешно използва разцеплението в американското общество", настъпило след победата на Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г.

Фукуяма смята, че руският президент е установил връзки с много американски политически групи, че той „има приятел в Белия дом“ и че „трябва да бъде много доволен, че американците сега не са единни в противопоставянето на авторитарното правителство“.

Също така станфордският професор отбеляза, че в Америка „не са осъзнали напълно възможността за използване на социалните мрежи и хакерски атаки за намеса на изборите, които са се превърнали в типично оръжие, използвано от Русия“.

Фукуяма добави, че "сега всички страни, които са жертви на подобни действия, търсят възможности да се защитят възможно най-добре". В тази връзка, според политолога, предстоящите президентски избори през 2020 г. ще имат голямо значение както за САЩ, така и за отношенията им с Русия.

Затова Фукуяма определя резултата от надпреварата за „непредсказуем“.

Политологът характеризира Путин като политик, който е „избрал форма на национализъм, която се състои в доминирането на съседи като Грузия, Украйна или балтийските страни“. Фукуяма отбеляза, че тази политика е довела до големи проблеми за много страни през ХХ век и че трябва да бъде премахната.

„Трябва да ѝ се противопоставим“, подчерта той.

Накрая, професорът коментира масовите протести през лятото в Москва, като обърна внимание на техния организатор - ръководителя на „Фонда за борба с корупцията“ Алексей Навални.

Според Фукуяма Навални е проявил "изключителна смелост" и е един от тези, които "наистина могат да се противопоставят на Путин и които го правят изключително ефективно".

"В момента наистина му се възхищавам", заключи професорът.

Форумът „Борис Немцов“ се открива на 9 октомври във Варшава. Организиран е от фондацията, кръстена на него и е подкрепен от германската фондация „Фридрих Науман“ и полския фонд „ВОТ“.

Темата на форума е „Стратегии срещу страха в Русия и извън нея“. Фукуяма взе участие по време на специална лекция за свободата.

Борис Немцов бе един от водачите на руската опозиция. Той беше убит на 27 февруари 2015 г. близо до Кремъл на Москворецкия мост. Организаторите и поръчителите на убийството не са открити до момента.

Роднините на Немцов, неговите колеги и адвокати смятат, че вероятно хора от най-близкия кръг на Владимир Путин стоят зад престъплението - по-конкретно шефовете на силовите структури и лидерът на Чечения Рамзан Кадиров.