Българският евродепутат Ангел Джамбазки призова да бъде прегледано решението на „Фолксваген“ да премести завода си в Турция.

Поводът бе започналата днес военна операция на Анкара в Северна Сирия.

Джамбазки (ВМРО, Европейски консерватори и рефомисти) отправи призива си по време на дебат, посветен на ситуацията в Сирия.

Макар да не спомена името „Фолксваген“, бе ясно, че той има предвид точно тази компания. Миналата седмица се разбра, че тя е предпочела да изгради завод в Турция, а не в България.

„Трябва да бъде прегледано намерението на голямата германска фирма, която се опитва да премести своя завод в Турция. Защото Турция не спазва човешките права, тя напада и убива цивилни хора, тя е агресор. Турция на Ердоган е окупатор и агресор. Не можете повече да си заравяте главата в пясъка, а да вземете решение“, каза Джамбазки.

Според него не е изненада, че Турция днес е нападнала кюрдите в Сирия:

„Говорим, предупреждаваме за това вече 5 години. Този човек (Ердоган – б.р.) е диктатор, не се интересува от човешки права. Напада както кюрдите в Сирия, така и Кипър, застрашава Гърция и България.“

Джамбазки се обърна лично към намиращата се в залата Федерика Могерини – върховен представтел на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност:

„Въпросът е какво прави ЕС във ваше лице. Трябва да бъда спрени всички финансови потоци на ЕС към Турция“

В началото на дебата Могерини изрази опасения, че турската операция „може да отвори още една страница в и без това тъмната история на сирийската война“.

„Последиците могат да бъдат много дълбоки в хуманитарно, военно и политическо отношение. Призоваваме Турция да спре действията си, защото ще доведе до още страдания за цивилното население“, заяви дипломат номер 1 на Европа.

Тя смята, че особено голяма е опасността за глобалната коалиция за разгрома на „Ислямска държава“, част от която е и Турция.

„Операцията ще засегне нашите партньори в борбата с „Ислямска държава“, най-вече кюрдските сили. Това ще доведе до надигане на групировката в тази зона. Тя продължава да бъде заплаха както за региона, така и за целя свят“, изтъкна Могерини.

Едва ли предвидената от Турция т.нар. зона в Североизточна Сирия ще бъде решение.

„Не можем да си представим как такова връщане на бежанците ще бъде безопасно. За нас е неприемлив всеки опит за демографски промени“, допълни първият европейски дипломат.

Тя повтори думите на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер от по-рано днес, че не може и дума да става ЕС да финансира инфраструктура за приемане на хиляди бежанци в Североизточна Сирия.

С действията си Турция на практика помага на „Ислямска държава“, вместо да се борис нея, смята хърватският евродепутат Тонино Пицула.

А сънародничката му Желяна Зовко алармира, че офанзивата може да доведе до нова Сребреница.