Разгорещен дебат с множество критики и обвинения развълнува Кърджали тази сутрин в ефира на бТВ. Кандидатите за кмет от ДПС, ГЕРБ и БСП обсъждаха пред общината проблемите на областния град, подкрепени от "агитки" на своите партии.

Поставяне на акцент върху хората и всекидневието на града обеща настоящият кмет (от 2003 г. насам) и фаворит на пореден мандат според социолозите Хасан Азис (ДПС).

"Постигнатото през последните години ни дава основанието да надграждаме. Залагаме на подобряването на жизнената среда в града. Ремонти и обзавеждане на последните три училища, които останаха, както и изграждането на младежки център в Кърджали", заяви той.

Тези думи обаче веднага дадоха повод на кандидата на ГЕРБ - настоящия областен управител Никола Чанев -  да открие огън, като отбеляза, че Азис се е кандидатирал със стара програма - защото не е изпълнил обещанията от нея. И обяви, че кметът е изравнил всички жители на града:

"Всички живеем еднакво зле. Всички ние страдаме от недалновидното управлението. Кметът, вместо да решава проблеми, ги създава. Живеем в тъмнина и порутени паркове и тротоари. 16 години страдаме от това."

Азис пък отбеляза, че е постигнал много и това не се признава.

"Докарахме и променихме икономическата структура на общината през последните години. От тютюнопроизводството преминахме към автомобилопроизводство. Това е една голяма инвестиция за Кърджали."

Чанев го апострофира, че "една инвестиция за 16 години е повод за срам, не за гордост". 

Водещият дебата Антон Хекимян повдигна въпроса за осветлението на града, което доскоро е било в плачевно състояние. Азис обяви, че този въпрос се решава и в Кърджали скоро ще има "най-високотехнологичното осветление в страната".

Чанев пък отбеляза, че правителството е отпуснало пари още през 2017 г. за този въпрос, а ремонтите са започнали едва наскоро.

"Имаме строителния инженер с претенции за управленец, който няма нито един сметнат бюджет, нито един инфраструктурен проект не е свършен по план и в бюджет."

Азис пък отсече:

"Вие ще можете да карате колата си без да си включвате фаровете с новото осветление."

Репликата предизвика бурни емоции в агитката на ДПС.

Следващите ключови теми за града бяха пряко свързани - от една страна, липсата на околовръстен път при сериозен трафик в града, от друга, сериозното замърсяване с фини прахови частици.

Кандидатът на ДПС се почувства длъжен да отбележи, че поне замърсяването с тежки метали е в нормата. Чанев поясни, че доскоро не е било.

Основен замърсител е трафикът в града, който не минава през околовръстен път, защото такъв няма - и то от години. Тук кандидатите на ГЕРБ и ДПС започнаха да си прехвърлят топката, защото единият е бил кмет, а другият - областен управител.

"Представителят на държавата трябва да си свърши работата", отбеляза Хасан Азис.

"Заварих едно не съвсем добро наследство, минахме през 2 експертни съвета, никой областен управител не е направил това. Осигурихме пари за всички отчуждителни процедури. Хасан Азис да каже за 2 години какво направи", отговори Чанев.

Според Азис обаче в настоящия момент няма нито една отчуждителна процедура. Това даде възможност на кандидата на БСП - Милко Багдасаров, да се включи активно и на място в дебата:

"Двамата работят в тази голяма бяла къща (бел.ред. - сградата на общината), можеха да се решат проблемите с общи усилия. Те трябва да работят заедно."

Азис обяви, че още когато Чанев е встъпил в длъжност, той му е предложил екип от общината, който да помогне за отчуждаването. ГЕРБ-ерът обаче отказал.

"Това въобще не е вярно", отсече Чанев. "Почвите и подпочвените води са замърсени. Ще предприема програма с някоя от научните институции в България."

Багдасаров пък вметна, че е замърсен и централният парк на града, а селото, което Хасан Азис посочи като "първото газифицирано в областта", мирише ужасно.

В третия кръг граждани задаваха въпроси на кандидатите - отново за околовръстния път, но и за построените за 2 млн. лв. 49 паркоместа, които не се ползват от хората. Гражданин пък попита защо на знамената на ДПС пише "Карджали".

"Знамената не сме ги писали ние, получихме ги от фирмата, грешка на фирмата. ДПС не печата знамена", оправда се Азис. А за проблема с паркирането отбеляза: "Ще въведем синя  зона, имаме проект."

Паркоместата пък били за нуждата на община Кърджали, там спирали и държавни служители. Чанев го пресече - как едно паркомясто струва повече от апартамент? И натърти отново, че има процедури за отчуждаване, отчуждено е цялото землище, и това продължава от следващия месец.

Багдасаров пък видно получи въпрос от свой симпатизант, който му позволи да отправи уникално обещание:

"Основен приоритет за нас е младите хора да се върнат в Кръджали, това ще стане, ако намерят реализация. А това е първа крачка към това Кърджали да е Силициевата долина на България."

Последва рунда "кръстосан огън", в който кандидатите си задаваха въпроси един на друг. Хасан Азис попита Багдасаров, бивш директор на най-голямото училище в региона - СОУ „Петко Р. Славейков“, дали е доволен от неговия ремонт, осъществен през последния мандат на ДПС.

"Проблемът стои в друга посока - че това най-хубаво училище в България трябва да се види от всички", отмести темата кандидатът на БСП. Но все пак призна: "Като ви каня всички да го видите, естествено съм доволен."

Багдасаров пък попита Чанев дали ще стане общински съветник и ще остане да помага на града - тъй като е в листата - след балотажа.

"След балотажа ще съм кмет", отсече Чанев и отказа да отговори.

Той очаквано се обърна към Хасан Азис:

"Как се случи така, че едни 3 млн. лв изчезнаха от хазната, а не уволнихте отговорния ви заместник, освободихте го 3 месеца, преди да почне разследване. Заради това нямаме детски градини!"

Не ставало дума за 3 млн. лв., каза Азис, "всичко изглежда много голямо на Чанев". Съответните органи правели разследване. А заместникът бил освободен, защото "сме критични".

"Не е освободен, тръгна си сам по лични причини", отсече Чанев.

За финал Хасан Азис обеща повече грижа за хората, Чанев - светъл и чист град, а Багдасаров призова гражданите да изберат кмет, който ще обедини усилията на всички в интерес на Кърджали.