Търговските преговори между САЩ и Китай се очаква да бъдат подновени днес - на 10 октомври. Датата беше обявена преди няколко седмици, а резултатът от разговорите се очаква с огромен интерес от целия свят.

До момента търговската война между двете най-големи икономики коства сериозен процент от годишния растеж на повечето държави, които са зависими от спокойствието на пазарите. 

От повече от една година Китай и Съединените щати водят търговска война, при която си наложиха една на друга наказателни мита върху годишен стокообмен за над 360 милиарда долара. При предишния кръг от преговорите, в края на юли в Шанхай, двете най-големи икономики в света се разбраха да се срещнат отново в САЩ през септември, но тогава не обявиха точна дата.

Междувременно играта на котка и мишка продължава - от 5 септември, когато китайското министерство на търговията потвърди новия кръг от преговори, двете администрации положиха усилия за взаимни отстъпки и освобождиха някои от вносните стоки от допълнителни налози. Американският президент Доналд Тръмп дори отложи за 15 октомври планираното повишаване на митата върху внасяни от Китай стоки на стойност над 250 милиарда долара. Пекин пък освободи от допълнителни такси соята и свинското месо, които са най-важният износ на САЩ към Поднебесната империя. 

Очакванията на експертите за положителен резултат от преговорите обаче не са категорични. Според повечето анализатори, Пекин не иска да сключи всеобхватна сделка в Вашингтон, каквото е желанието на администрацията на Тръмп. Официалните представители на Пекин са стеснили значително обхвата на въпросите, които са готови да обсъдят на предстоящите по-късно тази седмица преговори с партньорите от Вашингтон. 

Според агеция "Блумбърг" лидерът на китайската търговска делегация, вицепремиерът Лю Хъ, е заявил наскоро, че Китай няма да се ангажира да реформира индустриалната си политика или политиката на правителствени субсидии - две от основните оплаквания от страна на администрацията на Тръмп.

Експертите смятат, че Китай може да спечели превес в предстоящите търговски преговори, тъй като президентът Доналд Тръмп се намира в разследване за импийчмънт, а икономическите данни на САЩ продължават да отслабват, съобщава финансовата агенция.

Според източници, запознати с въпроса, Пекин има намерение да "стесни" обхвата на провежданите преговори, като висшите китайски служители изглежда "не са склонни" да приемат едно широко споразумение, за което настоява администрацията на Белия дом.

Преговорите ще се водят на високо ниво, а в тях се очаква да вземат участие  търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин. Китайската делегация пък ще бъде водена от вицепремиера Лю Хъ.