ЕС призова Турция да прекрати военната си операция в Северна Сирия, предаде Ройтерс.

В обща декларация 28-те страни членки отхвърлят плановете на Анкара за създаване на безопасна зона за бежанци. Държавите от ЕС  уверяват, че няма да бъдат изпращани помощи там.

Първи това предупреждение отправи председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на започналата вчера сесия на Европарламента в Брюксел.

Декларация от името на ЕС разпространи и Федерика Могерини – върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

„В светлината на военната операция на Турция в Североизточна Сирия ЕС потвърждава, че устойчиво решение на сирийския конфликт не може да бъде постигнато по военен път“, се казва в документа.

Според Брюксел подновяването на стълкновенията в региона ще подкопае още повече стабилността, ще задълбочи страданията на цивилното население и ще предизвика още повече разселвания.

Операцията ще подкопае сигурността на местните партньори на световната коалиция, бореща се за разгрома на „Ислямска държава“ и ще доведе до дълготрайна нестабилност в тази част на Сирия.

„Общата ни цел е прекратяване на насилието, разгром на тероризма и насърчаване на стабилността в Сирия и целия регион. Турция е ключов съюзник на ЕС и изключително важен играч в сирийската криза и региона. ЕС оценява ролята й като страна, подслонила сирийски бежанци. Опасенията на Турция относно сигурността трябва да бъдат адресирани чрез политически и дипломатически средства, а не чрез военни действия, съгласно международното хуманитарно право“, смята Могерини.

ЕС остава ангажиран с единството, суверенитета и териториалната цялост на сирийската държава.