Украинският президент Володимир Зеленски обяви днес, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не се е опитвал да го шантажира нито в телефонния им разговор през юли, нито на срещата им през септември, предаде Ройтерс.

Зеленски каза пред журналисти, че целта на телефонния му разговор с Тръмп била да уговори последвалата среща и че той поискал Белият дом да смени тона към Украйна.

"Казах му: "вижте ни, приличаме ли ви на корумпирани хора?" "Не е имало никакъв шантаж", увери Зеленски.

Камарата на представителите на американския конгрес започна разследване за импийчмънт (отстраняване от власт) на президента Тръмп във връзка с подозренията, че може да е използвал одобрената от конгреса военна помощ за Украйна като инструмент за натиск над Зеленски, за да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън и сина му. Байдън е един от основните съперници демократи на Тръмп в предстоящата догодина надпревара за Белия дом, напомня Ройтерс.

Зеленски каза в отговор на въпрос на Асошиейтед прес, че разбрал за блокираната от САЩ военна помощ за стотици милиони долари едва след телефонния разговор с Тръмп на 25 юли. Той смятал, че разговорът ще доведе до лична среща с Тръмп и искал американският президент да посети Украйна, съобщава БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че конфликтът в Донбас може да се обсъжда в два формата - на заседание на "нормандската четворка" и на лична среща между него и руския държавен глава Владимир Путин, каквато обаче засега не се планира, предаде ТАСС.

Лидерът на Украйна говори на маратонска пресконференция, за която са акредитирани близо 300 журналисти. Според президентския офис проявата, излъчвана от основните телевизии в страната, ще трае 10 часа.

"Трябва да се гледаме в очите, да видим кой какво иска и какви реални стъпки, кога и как можем да приключим войната. Ние имаме голямо желание. Ако имате и вие - хайде да правим срещи", каза Зеленски.

"За мен "нормандският формат" е възможност да се обсъди въпросът за връщане на Крим, защото сега няма място, където да се обсъжда този въпрос, освен нашите западни партньори", посочи той.

Зеленски призна, че без раздалечаване на силите в Донбас няма да може да се състои среща на "нормандската четворка". "Сега това зависи и от нашата страна", отбеляза той.

По думите на Зеленски бившият президент на Украйна Петро Порошенко "и чрез медиите си, и чрез своите действия донякъде подтиква хората" в страната да организира бунт срещу предвиденото раздалечаване на силите на Киев и на сепаратистите в района на селата Золотое и Петровское, предаде БТА.