Когато в петък вечер се излъчваше съветска телевизия и програма "Время", дори и най-посредствените интелектуално българи знаеха, че от екрана се носят възможно най-големите лъжи. Хората живееха под пряко управление на съветския комунизъм - БКП беше колониална администрация, наложена на България от имперския център в Москва.

Българите чакаха по 10-12 години за руска кола, която отдалеч приличаше на нормален автомобил. Българите страдаха от репресивната система, пряко наложена от Москва. Българите живееха в недоимък - пряко следствие от грабежа на Москва и задължителното следване на комунистическата доктрина на организирана мизерия. Затова тогава беше трудно да излъжеш българите - те лесно разпознаваха лъжата, изричана от рупорите на съветската пропаганда. Пропагандата, идваща пряко от Москва - като програма "Время", и пропагандата, която се лееше по съветски модел от българските медии.

Днес младите поколения българи не разпознават пропагандата на Москва като чиста лъжа, защото живеят в общество, което макар и страдащо от сериозни недъзи е доста по-независимо от обществената система, установена в днешна Русия. Много българи вярват на обилната руска пропаганда, лееща се върху тях през източниците на хибридна война срещу България. Много българи, недоволни от собственото си положение в обществото се изкушават да мислят, че вината за техните проблеми идва от запад, от Европа, а не от недъзите на собственото им общество (наследило руините на съветската система).

Затова в България нараства опасността ние още веднъж да изпитаме бруталното потисничество на имперската амбиция, идваща от Москва. Амбиция, която се основава върху примитивния начин на живот на най-незрялата цивилизация в северното полукълбо, жадуваща да "ощастливи" с примитивизма си всички народи, до които може да достигне с танковете си. Тази опасност е реална - тя се основава върху незнанието, непознаването на Русия от страна на няколко български поколения, които не помнят какво означава да те управлява северната империя.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията