Има сериозно увеличение на контролирания вот и на купуването на гласове спрямо предишни избори. Почти 50% от нарушенията са в тази посока. Сериозно нарушение спрямо минали избори.

Това каза за "Хоризонт" социологът Огнян Минчев от Асоциацията "Прозрачност без граници", която традиционно наблюдава избори.

51% от нарушенията, особено в първата част на изборния ден са били свързани с организационни нарушения и недобре обучени секционни избирателни комисии, както и липса на възможност тези комисии да регистрират нормално наблюдатели, слагане на два печата на бюлетините преди гласуването, откъсване на триъгълника в края на бюлетината пак преди гласуването и т.н., отчете още Минчев.

По думите му имало и затруднена комуникация между наблюдателите на асоциацията и членовете на комисиите при забелязани от наблюдателите нарушения. Заради технически проблем регистрите на ЦИК са били блокирани.

Има фрапантни нарушения не просто с купуване на гласове, посочи още той. И даде пример за контролиран вот с присъствие на кандидати в секциите. Такъв бил случаят в село Буковлък, Плевенско. Но не бил единичен.

"Има дегенерация на изборната среда, определено", заключи Минчев.

Според него преференцията масово се използва.

"Преференцията внася усилен мажоритарен елемент в избора, но и развихря страстите на традиционната партизанска политическа култура в България", допълни Минчев.

Според него в някои от малките партии има мащабни концентрации на купен вот, което прави трудно прогнозируеми резултатите. Винаги е проблем и дали малките партии са под или над 4%, защото трудно може да се регистрира от екзитполовете.

"Тези политически сили, които в най-голяма степен са зависими от олигархичната инфраструктура на властта, осъществяваща компроматни сценарии, понастоящем не са в позиция, в която да искат да дойдат на власт в резултат на тези избори. Това определя и малко по-безинтересната кампания", смята още политологът.

"От друга страна много сериозни промени настъпиха и в българското общество. Защо й е на една политическа сила да без особена политическа отговорност на лидерите й да прави кампания, да харчи пари за кампания, като просто може да отиде, да раздаде по 20 лева и по две кебапчета и да се реши въпроса", заключи Минчев.