Социалдемократическото правителство на Румъния падна днес, след като изгуби вот на недоверие в парламента, предаде Ройтерс.

Очаква се опозиционните партии да се опитат да сформират мнозинство, а президентът Клаус Йоханис да назначи нов министър председател на мястото на досегашната премиерка Виорика Дънчила.

Новото правителство ще управлява около година до редовните парламентарни избори насрочени за края на 2020 година.

“Накархме Социалдемократическата партия да спре да наранява Румъния", каза Лудовик Орбан, лидер на опозиционната Либерална партия, която внесе вота на недоверие.

Преброяването показа, че на съвмеството заседание на двете камара на парламента 238 негови членове са гласували против Дънчила, докато за свалянето ѝ от власт са били необходими 233 гласа.

Избрано през януари 2018 година, правителството на Дънчила беше отслабено от поражение на европейските избори през май т.г., последнвано през август от разпадане на коалицията с центристкия му съюзник АЛДЕ. Оттогава Дънчила управлява в малцинство.

Дошли на власт през 2016 година, социалдемократите видяха как две техни правителства падат за седем месеца: силният човек на левицата Ливи, Драгня, днес в затвора с присъда за корупция, реши, че премиерите, които сам посочи не са му повече "лоялни", предаде Франс прес.

Раздорите в опозицията и попречиха досега да се обедини в алтернативно мнозинство.

Бившият министър Орбан, който е шеф на либералите, от чиято партия идва и Йоханис, се очаква да оглави новото правителство, но той е далече от единодушна подкрепа сред опозиционерите.

Новото правителство ще се изправи пред трудната задача да актуализира държавния бюджет заради увеличените публични разходи през последните месеци..

Въпреки високия икономически растеж през последните години, Международният валутен фонд предупреди за опасност бюджетният дефицит да бъде изпуснат от контрол заради обещанието на социалдемократите да удвоят пенсиите до отсега до 2022 година.