Урсула фон дер Лайен очаква да бъдат номинирани кандидати за еврокомисари от Унгария, Румъния и Франция.

Това става ясно от разпространено нейно специално изявление. Той дойде няколко часа, след като евродепутати отхвърлиха кандидатурата на французойката Силви Гулар.

„Намираме се в демократичен и прозрачен парламентарен процес. Предложих 26 кандидати, 23-ма от които бяха одобрени. Трима кандидати не получиха подкрепа от мнозинството поради различни причини. Съответно номинациите за Унгария, Румъния и Франция са все още отворени“, заявява Фон дер Лайен.

Рована Плумб от Румъния бе номинирана за комисар по транспорта, а Ласло Трочани от Унгария – по съседството и разширяването. Те обаче дори не бяха допуснати до изслушване. Комисията по правни въпроси в ЕП ги уличи в конфликт на интереси.

Силви Гулар се провали и на първото, и на второто, допълнително изслушване пред ресорните комисии в ЕП.

Унгария номинира нов кандидат - Оливер Вархей. Румъния посочи двама, но те са били отхвърлени от Урсула фон дер Лайен. Поне това гласят неофициални информации от Букурещ.

На въпрос на Клуб Z дали думите на Фон дер Лайен от днес означават, че тя е отхвърлила и човека на Будапеща, от ЕК отговориха, че номинациите остават отворени до вземането на решение, без да се правят коментари.

Днес следобед бъдещата председателка на ЕК се е срещнала с председателите на трите главни политически сили в Европарламента – Европейската народна партия (ЕНП), Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) и „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Не трябва да изпускаме от очи това, което е заложено на карта. Следващите пет години ще бъдат решителни за Европа в трудна глобална среда. Европа трябва да се справи с „Брекзит“, с търговските въпроси и с конфликтите в непосредствено съседство. Трябва да се изправим и срещу главните предизвикателства като климатичните промени, дигитализацията и миграционния поток“, заявява Фон дер Лайен.

В края на изявлението й става ясно, че тя допуска възможността изборът на новата Еврокомисия, насрочен за 23 октомври, да се провали. Макар да не го казва в прав текст, Фон дер Лайен завършва със следните думи:

„С толкова много залози сега е необходимо заедно с Европарламента да ускорим процеса, за да действа Европа бързо. Същевременно всички участници в процеса имат нужда от достатъчно време, за да подходят внимателно към следващите стъпки. Това трябва да бъде обща цел.“