Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес за пореден път заплаши Европа, че ще я наводни с мигранти.

Разгневен от критиките на ЕС срещу военната му намеса в Сирия, той заплаши да отвори северната граница на страната си за 3,6 милиона сирийски бежанци, които сега са на турска територия, предаде белгийската информационна агенция “Белга”.

"Ей, Европейски съюзе, осъзнай се! - каза Ердоган в реч в Анкара. - Казвам още веднъж, ако се опитате да представите нашата операция като нашествие, ще отворим вратите и ще ви пратим 3,6 милиона мигранти”.

Върховната представителка на ЕС Федерика Могерини днес осъди турската операция и поиска тя да бъде спряна в декларация, подкрепена от държавите членки.

ЕС е отпуснал на Турция общо €6 млрд. от 2016 година насам за издръжката и устройването на сирийските бежанци на нейна територия.

Жителите на сирийския граничен град Рас ал Аин бягат от турския обстрел.

Турските сили включват 40 000 войници с танкове и бронетранспортьори, подкрепени от авиация и артилерия. Техни съюзници са 20 000 сирийски опозиционни бойци. Армията на Ердоган днес продължи да напредва в североизточна Сирия. Задачата ѝ е да установи там “зона за сигурност” с дълбочина 30 километра.

Ердоган смята да изтласка от нея кюрдските “Народни отряди за самоотбрана” (YPG), които Анкара разглежда като продължение на обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК). 

Той възнамерява и да върне в зоната част от сирийските бежанци в страната му.

Турските сили са убили 109 кюрдски бойци, каза днес турският президент.

Международните критици на операцията му посочват, че тя само ще усложни 8-годишната гражданска война в Сирия, ще подгони нови тълпи от бежанци през Средиземно море към Европа и ще пусне на свобода 10 000 пленени бойци на разгромената групировка “Ислямска държава”, които кюрдите и изтеглените от района американски войски пазеха.

"Най-категорично осъждам едностранното военно настъпление в Сирия и призовавам Турция да го прекрати възможно най-скоро. Има опасност ставащото да помогне на "Ислямска държава" да изгради наново халифата си и да изникне хуманитарен риск, това е отговорността, която поема Турция", заяви днес френският президент Еманюел Макрон.

Днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу се опита да разсее тези тревоги, уверявайки, че страната му или ще изпрати пленниците в държавите, от които произхождат, или сама ще поеме отговорност за тях.

Кюрдските власти в северна Сирия обаче днес съобщиха, че турски артилерийски снаряди са ударили затвор, в който се намират “най-опасни престъпници от 60 националности” и че турските удари по затворите заплашват да предизвикат “катастрофа”.

Тръмп, чието изтегляне на американските войски от района позволи турската офанзива, я нарече днес “лоша идея” и отрече САЩ да са я поощрявали.

Той призова Турция да пази цивилното население и етническите и религиозни малцинства и да не допуска хуманитарна криза.

Нейните първи признаци обаче са вече налице - над 60 000 души побегнаха от родните си места в ударените от турската авиация и артилерия сирийски гранични градове.

Бойци на подкрепяни от Турция сирийски опозиционни милиции се отправят към сирийския граничен град Тал Абиад по следите на турската армия.

Американският републикански сенатор Линдзи Греъм, който обикновено подкрепя Тръмп, критикува решението му да изтегли US войските от североизточна Сирия и обяви проект за санкции срещу Турция заедно с колегата си от демократите Крис ван Холен. Предложените замразявания на активи и визови забрани ще бъдат насочени срещу висши турски представители, включително Ердоган, заради покупката на руските зенитни ракетни системи С-400.Те също ще засегнат всеки, който прави военни сделки с Турция подкрепя производството на енергия за нейните въоръжени сили, предаде Ройтерс. Също така ще забранят военната помощ за Турция и ще изискат доклад за състоянието на Ердоган. 

Съветът за сигурност ще се събере днес да обсъжда Сирия по искане на Великобритания, Франция, Германия, Белгия и Полша.

В писмо до съвета Турция определя операцията си като “пропорционална, премерена и отговорна”.

Двадесет и две-членната Арабска лига съобщи, че свиква извънредна среща в събота. Саудитска Арабия и Египет вече критикуваха интервенцията.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди турското нашествие и предупреди за опасност от етническо прочистване. 

“Израел е готов да предостави хуманитарна помощ на храбрия кюрдски народ”, написа Нетаняху в Туитър.

Русия заяви, че ще настоява за диалог между правителствата на Сирия и Турция.

Италия осъди офанзивата като “неприемлива”, отбелязвайки, че военните действия в миналото винаги са водили до тероризъм.

“Интервенцията заплашва с по-големи хуманитарни страдания и подкопава целта за неутрализиране на “Даеш”, каза британският външен министър Доминик  Рааб.