Премиерът Бойко Борисов ще реже лента днес. Не на какво да е, а на чисто нови 9,3 км от автомагистрала "Хемус", похвали се самият той във фейсбук ден преди събитието. Става въпрос за трасето между Ябланица и Боаза.

"Изграждането на трасето стартира в края на март м. г. и завърши близо 6 месеца предсрочно. В отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип. Това е почти вертикална стена на откоса, като в конструкцията й са вложени специални укрепителни мрежи и системи. В строителството на отсечката са положени близо 104 000 тона асфалт, а за осигуряване безопасността на движение са монтирани 40 км мантинели от най-висок клас и 24,5 км предпазни мрежи", написа министър-председателят.

На 4 октомври във Варна Бойко Борисов обяви, че ще се оттегли от политиката, когато магистрала "Хемус" бъде завършена. Сам уточни тогава, че "се строи изключително активно". Според актуалните планове на правителството трасето трябва да е готово през 2024 г. 

До завършване на строежа на аутобана остава прерязване на ленти за още общо 196,44 км строеж - до Белокопитово, показа справка на Клуб Z. Ако се вярва на заявките на Борисов - то това е строителното разстояние, което остава до края на участието му във властта. Министър-председателят не за първи път намеква за оттегляне от политиката. През май тази година в предаването "Панорама" на БНТ той обяви ,че това ще стане в края на настоящия му мандат. По план той официално приключва през 2021 г.