Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне съгласие във връзка с настъплението на Турция в Сирия. Европейските държави поискаха спиране на военните действия, а сирийския съюзник Русия призова за сдържаност и пряк диалог между двете страни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Европейските държави в Съвета за сигурност свикаха закрито заседание с желанието да бъде постигнато съгласие за декларация по въпроса за военната операция на Турция, предприета след внезапното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли войските на САЩ от Североизточна Сирия.
САЩ предложиха изявление, изразяващо "сериозна тревога", призоваващо за защита на гражданското население и настояващо Турция да използва дипломация, а не военни действия, казаха дипломати.
Руският посланик в ООН Василий Небензя обаче заяви пред репортери след това, че евентуална декларация на Съвета за сигурност трябва да вземе предвид и други аспекти на сирийската криза, а не само турската операция и да настоява за незабавно прекратяване на "незаконното военно присъствие" в Сирия.
Европейските държави оповестиха свое изявление след заседанието, в което призоваха Турция "да прекрати едностранните военни действия". Според тях операцията заплашва напредъка на международната коалиция в борбата с групировката "Ислямска държава", подкопава стабилността на региона и влошава "страданието на гражданското население".
Американският посланик в ООН Кели Крафт каза, че Тръмп е "дал пределно ясно да се разбере", че САЩ "по никакъв начин" не подкрепят решението на Турция за военно нахлуване в Сирия.
Тя заяви пред репортери, че Тръмп е подчертал пред турското правителство, че то носи "пълната отговорност" за защитата на кюрдите и религиозните малцинства и за това да гарантира, че бойците на "Ислямска държава" ще останат в затвора и групировката няма да се възроди. Крафт каза, че ако Турция "не направи това, ще има последици".