Британският премиер Борис Джонсън и ирландският му колега Лио Варадкар се обединиха около мнението, че виждат път към възможно споразумение за "Брекзит", предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Разговорите на вчерашната среща бяха подробни и конструктивни, продължаваме да смятаме, че едно споразумение е в интерес на всички", се казва в съвместно изявление след работен обяд в Северозападна Англия между двамата премиери.

Джонсън и Варадкар ще обмислят допълнително обсъденото на срещата, а техни официални представители ще продължат да разискват въпроса.

Великобритания предлага ограничено споразумение за свободна търговия, за да бъде сложен край на безизходицата с "Брекзит" и да бъде постигната сделка до края на октомври, предаде Ройтерс, като се позова на "Скай нюз".

Според източници, цитирани от телевизията, предложението е било направено от Джонсън по време на разговора с Варадкар.

То се съсредоточава върху по-ограничено споразумение за свободна търговия, вместо върху напълно оформена сделка за "Брекзит".

Евентуално споразумение за свободна търговия между Великобритания и Европейския съюз вероятно би премахнало всички мита върху стоките между тях, но не би премахнало нуждата от всички митнически проверки, което е решаващ повод за разногласие в преговорите досега.