По всичко изглежда, че новата Еврокомисия няма да встъпи в длъжност преди първата седмица на декември, пише „Политико“.

Макар все още да не е съобщено официално, на всички вече е ясно, че това няма как да се случи на 23 октомври. По план тогава Европарламентът трябваше да гласува състава на ЕК. А новата комисия трябваше да заработи на 1 ноември.

Вчера обаче евродепутатите отхвърлиха кандидатурата на французойката Силви Гулар. Румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани пък изобщо не бяха допуснати до изслушване, след като бяха уличени в конфликт на интереси.

Също вчера падна румънското правителство, което прави невъзможно да се предрече кога Букурещ ще номинира новия си кандидат. Според неофициални съобщения новоизбраната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен досега е отхвърлила двама души, посочени за наследници на Рована Плумб.

The Von Derlayed Commission (закъснялата комисия) – така „Политико“ нарича бъдещата Еврокомисия. Получава се игра на думи с Von der Leyen Commission.

„В момента дори нямаме кандидати от трите страни“, заяви днес говорителката на ЕК Мина Андреева.

Тя не може да потвърди, че Комисията „Юнкер“ ще удължи съществуването си. Но изтъкна, че ако бъде забавен изборът на новата ЕК, настоящата ще продължи за действа като временна такава. Тя припомни, че това се се случвало досега няколко пъти.

По думите на Андреева нещата няма да се случат светкавично. Причината е, че са необходими деликатни и конфиденциални дискусии, за да бъде постигнат необходимият баланс.