Общо 277 терористи са били убити досега в хода на операция "Извор на мира" на Турция в Североизточна Сирия, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от частната турска телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

Турските сили навлязоха по-навътре в Североизточна Сирия днес, третия ден от операцията срещу сирийските кюрдски бойци, разглеждани от Анкара като терористи, посочва Асошиейтед прес.

Бойни самолети и артилерия поразяват цели на кюрдските бойци в района около град Рас ал Айн, един от двата гранични града в Североизточна Сирия, които са обект на офанзивата.

Репортер на Ройтерс в турския пограничен град Джейлянпънар съобщи, че 20 бронирани машини, превозващи сирийски бунтовници, са влезли в Сирия от Джейлянпънар днес. Някои от тях показвали с ръце знака на победата, чували се възгласи "Аллах акбар" ("Аллах е велик") и се развявали сирийски бунтовнически знамена.

По-рано днес министерството на отбраната съобщи за първата жертва на операцията от страна на турската армия и за трима ранени войници.

Въпросът за европейски санкции срещу Турция след офанзивата й срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия - съюзници на Запада в борбата с джихадистите, "ще бъде обсъден през идната седмица в Европейския съвет", заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Франс прес.

"Това естествено е на дневен ред", каза тя, запитана дали се очакват европейски санкции срещу Анкара.

Турската офанзива е насочена срещу кюрдските милиции "Сили за защита на народа", подкрепяни от Запада в борбата срещу групировката "Ислямска държава", но смятани от Анкара за "терористична групировка", напомня БТА.