Вече официално: австралийското правителство потвърди, че от българското Министерство на правосъдието са интерпретирали неправилно, според тях, думите на първия дипломат на Канбера в Атина - Джон Филп по случая "Джок Полфрийман". Временно управляващият мисията ни в Австралия Петър Николаев е бил поканен на разговор в тамошното министерство на външните работи, като този въпрос е бил повдигнат, заявиха от пресцентъра на Министерство на външните работи в отговор на запитване на Клуб Z.

Преди ден в австралийски медии се появи информация, базираща се на неназован говорител на министерството на външните работи, според която българската страна бе обвинена в изопачаване на думите на Филп при срещата му с министъра на правосъдието у нас Данаил Кирилов.

Срещата между двамата бе на 8 октомври, като поводът за нея бе задържането на австралийския гражданин Джок Полфрийман в центъра за мигранти в Бусманци. Както е известно, Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийство, бе пуснат условно предсрочно. Но веднага след излизането си от затвора, бе задържан в Бусманци. Главният прокурор Сотир Цацаров пък оспори определението на Софийския административен съд за освобождаването му, като сега се чака произнасяне на Върховния касационен съд.

Срещата на Кирилов с дипломата бе по настояване на австралийската страна. В съобщение от Министерството на правосъдието посланик Филп бе цитиран с думите: 

"Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството."

В резултат на това изявление австралийската информационна агенция "Abc.net.au". цитира самия Полфрийман, че ако изказването на дипломата е вярно, то то е "голямо предателство". Всъщност от правосъдното ведомство не са предали в пълнота изказването на Филп.

Тогава от Министерство на правосъдието отказаха коментар с мотива, че не могат да коментират медийни публикации. 

В отговор на питането ни днес от МВнР отговориха:

"На 10 октомври 2019 г. временно управляващият посолството на България в Канбера е бил поканен на среща с ръководителя на дирекция "Консулски отношения и управление на кризи" в Департамента на външните работи и търговията на Австралия. Срещата е в рамките на нормалната дипломатическа практика за поддържане на комуникацията между двете държави, включително и по консулския случай с австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Австралийската страна е благодарила за съдействието за организиране на официални срещи в София на временно управляващия австралийското посолство в Атина. Също така е изразила тревога от официално изявление на българска институция, което според австралийската страна не отразява в пълна степен проведените разговори на австралийския дипломат в София. Австралийската страна е повдигнала и въпроса за ситуацията около казуса "Полфрийман".

Временно управляващият ни не е коментирал съдържанието на официални изявления на български институции. Изразил е и позицията, че независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи на Конституцията на България, както и че в страната ни действа принципът на разделение на властите. Българският дипломат е подчертал значението, което България придава на връзките с Австралия, както и че консулският случай с австралийския гражданин Джок Полфрийман не бива да влияе на двустранните ни отношения."

Така с привикването на българския дипломат в Канбера вече на практика има официална реакция от австралийска страна, а не само медийни публикации. Въпреки това, потърсени за коментар и днес, от Министерство на правосъдието пак отказаха такъв. 

Вчера пък главният прокурор призна, че Джок Полфрийман би трябвало излезе от центъра за мигранти, ако получи документите си. Но подчерта, че това е работа на Дирекция "Миграция", която е към МВР. Самите документи са извадени още на 23 септември, но Полфрийман не ги е получил физически.