Отчетността на общинските компании трябва да се прави пред очите на цялото общество. Това заяви арх. Борислав Игнатов, кандидат за кмет на София от „Демократична България“ по време на дискусия за столичните дружества и възможностите общината да печели от тях.

„Нужно е да разбием тези схеми с прости и конкретни действия. Например, прозрачност - на страницата на общината да се публикуват всичките им големи сделки, така че тенденциите да се хващат още в зародиш. Отчетността на компаниите трябва да бъде пред очите на цялото общество. Така ще постигнем изчистване от нездрави интереси“, каза Игнатов.

За кандидата на „Демократична България“ прозрачността и съвременното управление на столичната община са от значителна важност.

„Често хората не разбират важността на темата, защото кръговете около тези общински дружества не искат да се знае за какво става дума“, каза той.

Дружествата, в които Столичната община е едноличен собственик на капитала, са общо 60. Задълженията им са над 1 млрд. лева и най-важните от тях са в състояние на технически фалит, въпреки че изпълняват важни за обществото дейности свързани с транспорт, захранване с енергия, социални дейности, управление на имоти, медицински услуги, социални услуги и др.

„За съжаление значителна част от общинските дружества сега са в плен на котерийни интереси, брутално източване и некомпетентност“, каза арх. Игнатов.

Управлението на дружествата се избира от Общинския съвет. Затова и ролята на СОС е ключова по отношение на мениджмънта, стратегиите за развитие на дружествата, контрола върху резултатите им и стандарта на предоставените услуги.

В дискусията се включиха и експертите от „Демократична България“ Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и кандидат за общински съветник, Трайчо Трайков, кандидат за кмет на район Средец, Бойко Димитров и Виктор Минчев, кандидати за общински съветници.

„Топлофикация-София“

 „Топлофикация-София“ и критичната ситуация с дълговете на дружеството от 800 млн. лева, които са по-големи от тези на цялата община, бе първата избрана от експертите компания за анализ.

„Топлофикация е превзета“, каза Виктор Минчев.

Според закон, обнародван на 1 юли, всички топлофикационни дружества трябва да продават електроенергия на българска независима енергийна борса, което би трябвало да гарантира справедлива цена, но три дена преди тази регулация да влезе в сила, „Топлофикация“ е сключила договор с едно от дружествата на Христо Ковачки за медииране и представляване на Българска енергийна борса. Още по-рано пък, на 20 декември 2018-а, в последната сесия за годината, СОС прегласува изцяло нов надзорен съвет на дружеството, където и тримата членове се оказва, че са бивши служители на Христо Ковачки.

"Топлофикация - София" е дружество с хронична ниска събираемост, ниски инвестиции и слабо управление. С такива огромни задължения то практически е собственост на кредиторите си. Общината е загубила контрола си след години на лошо управление. Виждаме бизнес планове, които не се изпълняват. Например при заложена загуба от 6 млн. за 2018 г. е "постигнатата" близо 20 млн. В КТБ потънаха над 90 млн. лв. Има договори с фирми на Ковачки за продажба на електроенергия, от които се инкасират загуби“, обясни Минчев.

В същото време централната топлофикация е ключова за качеството на въздуха и топлинния комфорт. Дружеството трябва да се модернизира и укрепи финансово. Опитът от други градове показва, че "Топлофикация - София" работи с раздут персонал и ниска ефективност на всички нива по веригата. Резултатите могат да се подобрят със запушване на течовете и на пари, и на пара. Не е случайно обаче, че при една клиентелистки настроена върхушка в общинския съвет това досега не се случва. Помним Вальо Топлото, сега героите са бивши служители на Ковачки, избрани в борда на дружеството с гласовете на ГЕРБ и БСП. Стабилизирането на дружеството трябва да става и паралелно с повишаване на енергийната ефективност на сградите и инсталиране на нови енергоизточници. София има дадености за развитие на геотермалната енергия, соларното затопляне на вода би трябвало да се добави към съществуващите инсталации. "Топлофикация - София" би могла да стане компания за енергийни услуги, сега е просто тежък остатък от миналия век.

Според Владислав Панев „Топлофикация“ е пример и за т.нар. иновативно счетоводство, което стана популярно при фалита на „Енрон“. Ръководството на дружеството си е избрало оценители, които да повишат оценката на недвижимите имоти на „Топлофикация“ с 300-400 млн. лв, за това и дружеството е с положителен собствен капитал“. Решението е влизане в компанията на професионален мениджмънт, който да управлява по конкурентен начин и чрез конкурс с ясни условия.

Обществен транспорт

Бойко Димитров представи ситуацията със следващата голяма група от компании – тези, които осигуряват обществения транспорт.

„Колкото повече разучавам ситуацията се убеждавам, че нашата първа задача ще е как общината да спре да губи от дружествата си. Всяко едно от тях е идеален пример за неефективно управление, което разходва наши средства“, каза той.

Той обясни къде отиват парите от платеното паркиране.

„Центърът за градска мобилност е създаден през 2008 г. и до 2014-а успява да натрупа дълг от 144 млн., тъй като през този период общината системно недофинансира транспортната задача на града. Към този момент тя дължи на дружеството 160 млн. За да може дружеството да се разплати с транспортните оператори, СОС в края на 2013 г. взима решение да се изтегли кредит, който обаче е сключен при лихва от 5%, много над нивата, при които СО би могла да тегли кредит и да капитализира своето дружество. Чрез прословутото увеличение на билетите до 1,60 лв. спира този дефицит, но с печалбите, които се генерират от зелена и синя зона, се покрива този кредит. Към настоящия момент са изплатени 10 млн., тоест, ЦГМ има да изплаща още 70 милиона. Може да си представите, колко имаме да чакаме, за да започнат да се строят паркинги в София“, обясни Димитров.

За новите автобуси столична община е изтеглила кредит от 80 млн., който ще изплащаме до 2040 г. Но след като е установила, че с още кредити ще се увеличи и без това голямата задлъжнялост на общината, която вече достига 700 млн., последните 3 партиди автобуси са закупени на финансов лизинг. Това означава висок лихвен процент и над 2 млн. лихви годишно по лизинговите договори.

Като пример за най-непрозрачно управлявано дружество беше посочен столичния „Метрполитен“, който публикува годишен отчет, без задължителните допълнителни бележки. Там също цялата инвестиция е благодарение на европейски средства и заеми, които е изтеглила столична община.

„Въпреки щедрото европейско финансиране на транспортите фирми, нито една от тях не може да постигне печалби да заделя средства за инвестиции, когато това, за което сега получава средства се амортизира и трябва да бъде подменяно“, каза Димитров.

Непрозрачно се назначават и управителните органи в тези дружества, въпреки приетата наредба, която оказва, че те трябва да се избират чрез публичен подбор и максимален мандат 3 г.

„Софийски имоти“

Трайчо Трайков, кандидат за кмет на район Средец, обърна внимание на порочната практика в СОС решенията да се взимат от ръководствата на групите и ръководствата на комисиите, чрез един изкуствено моделиран сблъсък между ГЕРБ и БСП. Той е категоричен, че трябва да се намери и системно решение на начина, по който се правят оценки на имотите, които общината купува или продава – най-големия брой сделки, с които се разпорежда общината.

Владислав Панев говори и по темата „Софийски имоти“ и изфабрикуваната от тях схема за създаване на „дъщерни на дъщерните дружества“, които могат без отчет да правят неизгодни за общината сделки с имоти.

Така в момента „Софийски имоти“ ЕАД е черна каса за настаняване и снабдяване с апартаменти на управляващата върхушка. „Демократична България“ ще гарантира прозрачно управление на дружеството. Пълна ревизия на дългосрочните договори. Търсене на отговорност за действия в ущърб на компанията. Изходът е листване на фондовата борса на до 20% от капиталите, което ще гарантира по-голяма прозрачност и по-голяма отговорност на управлението.

Подобрената ефективност на дружествата ще означава по-достъпен обществен транспорт, отопление, по-добра градска среда, изтъкнаха експертите на ДБ.

Пълния запис на дискусията може да гледате ТУК.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ