Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че и неговата проверка, и тази на ДАНС и на прокуратурата са установили, че няма служители на Министерството на отбраната, свързани с разпространяване на слухове за отнемане на деца. Слуховете миналата седмица доведоха до масова истерия,  заради която родители в Сливенско и Ямболско взеха децата си и след това отказваха да ги пуснат на училище отново.

"След извършена проверка установих, че в Министерството на отбраната няма служител или служители, които да са съпричастни към призивите за извеждане на деца от училища и детски градини в Сливенско или в други части на страната.

Главният прокурор и ДАНС също потвърдиха, че няма данни служител или служители на Министерството на отбраната да са замесени в създаването на паника и страх за отнемането на деца", обяви Каракачанов, цитиран от пресцентъра на ведомството си. 

Преди два дни вицепремиерът Томислав Дончев намекна, че човек от военното министерство може да е замесен. Макар да не назова имена, като потенциален обект на подозрение веднага бе разпознат шефът на пресцентъра на министерството Александър Урумов. Причината е, че освен с комуникациите на отбраната, той се занимава активно и с граждански дейности в качеството си на председател на фондация "Бължарска организация на родителите и децата" (БОРД). Тя бе в първите редици на битката срещу Истанбулската конвенция, редовно влиза в полемики за учебни програми и помагала, чиито автори и разпространяващите ги институции биват обвинявави в "насаждане на джендърство". Една подобна позиция накара дори Софийският университет да реагира с остра позиция лично срещу Урумов - заради позициите му във военното министерство. Това се случи преди около година.

Последва разговор между Урумов и Каракачанов, за който и двамата признаха. В този разговор шефът на пресцентъра уверил министъра, че няма нищо общо с истерията в Сливенско и кампаниите за разпространение на фалшиви новини, че евентуално приемане на проекта на Стратегия на детето цели отнемане на деца от родителите им. Самият Урумов обясни и пред Клуб Z, че е готов да предостави елефона, мейла, профилите си във фейсбук и т.н. за проверка. 

 

По-рано днес образователният министър Красимир Вълчев пък потвърди пред бТВ, че още преди първия учебен ден тази година в министерството на образованието са постъпвали сигнали за опити за създаване на паника сред родителите, че децата им може да бъдат отнемани от социалните служби. Въпросните сигнали първоначално били под формата на декларации, а след това дошли отказите на родители да водят децата си в класните стаи.

"В Сливен истерията придоби най-големи размери. Предходната седмица имахме проблем във "Факултета", имахме опити в Пловдив, Асеновград, Пазарджик – там, където има концентрация на подобни деца", призна Вълчев.

По думите му институциите не предполагали "до какъв размер ще стигне провокацията", а и нямало кой знае какви механизми за реакция, освен разговори с родителите по места и успокояването им. 

"Очевидно някой има други цели. Това са хора, които бяха свързани с протестите срещу несъществуващата Стратегия за детето. Аз не мога да им разбера целите", каза образователният министър, попитан откъде идват провокациите.