Държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) е изхарчил малко 14 млн. лв. в разрез със Закона за обществените поръчки през 2017 година. Проблеми са открити и в Българската академия на науките (БАН), и в община Бургас. Това показват данните от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за третото тримесечие на тази година. 

Справка в интернет страницата на институцията показва, че дружеството, което трябва да координира и управлява електроенергийната мрежа на страната, не е провело два търга по ЗОП, както би трябвало да направи, на обща стойност почти 14,5 млн. лв. без ДДС.

Официалното становище на ЕСО по темата пояснява, че става дума за една обществена поръчка на застрахователни услуги на стойност 14 387 064 лв. и за една за телекомуникационни линии на стойност още 43 888 лв. Според държавното дружество обаче нерегламентираното възлагане е станало от предишното ръководство, година преди в длъжност да встъпят новите ръководители. Рокадата начело на дружеството беше направена в началото на 2018 година и предизика гнева на лидера на НФСБ и по онова време вицепремиер Валери Симеонов. Той смяташе, че такава промяна на такъв важен за страната сектор не може да се прави без да има съгласие на политическо ниво, а той и неговата група "Обединени патриоти" не били питани по въпроса. 

Днес от "Електроенергийния системен администратор" са категорични, че всички услуги и доставки се провеждат съобразно нормативните изисквания на ЗОП. През 2018 година ЕСО сключва 683 договора по реда на закона на обща стойност 130 488 000 лева.

Освен това през 2018 година ЕСО е на 1-во място в национален мащаб по брой сключени договори за обществени поръчки в резултат на проведени процедури, според статистиката, обявена на сайта на Агенцията по обществени поръчки.

Проверка на нерегламентирани поръчки пък предстои да бъде направена. 

Какви са нарушенията на БАН и община Бургас

Данните на финансовата инспекция показват сериозни нарушения и в Българската академия на науките. От документите излиза, че АДФИ е издала два акта за вреди по закона за административните нарушение в общ размер от почти 316 000 лв. и е установила 3 неоснователно проведени общетвени поръчки на стойност 134 000 лв. Така общата стойност на нарушенията на Академията достига сумата от почти 500 000 лв. 

Подобно е положението и в община Бургас. Проверката е открила причинени вреди от административни нарушения в размер на 247 000 лв. Говорител на местната администрация каза пред Клуб Z, че към момента не е запознат с доклада на АДФИ и ще нареди проверка. 

Общо АДФИ е извършила 141 проверки през третото тримесечие на тази година. В периода юли – септември са проверени 333 обществени поръчки. Общата им стойност е 667 899 677 лв. и е с около 50% по-висока от тази за предходното тримесечие.