Върховният административен съд (ВАС) върна на Централната избирателна комисия (ЦИК) казуса "Атака" срещу БНТ".

Както е известно партията на Волен Сидеров и ръководството на националната телевизия влязоха в спор, след като медията отказа да му даде достъп до предизборни участия.

Това бе последствието от поведението на Сидеров в предаването "Референдум", когато се наложи в студиото да влезе жандармерия, готова да помирява лидера на националистическата партия с опонентите му.

Достъпът на Сидеров до предизборните участия бе спрян с решение на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков и бе приведено в действие веднага - лидерът на "Атака" не бе допуснат до предаването "Панорама". Той обаче реши да търси правата си, позовавайки се на споразумението, което БНТ подписа през септември с партиите, за равноправно участие в ефира. Сидеров е кандидат за кмет на София и като такъв настоява той лично, а не друг представител на партията му, за които забраната на Кошлуков не важи, да се появява в ефир.

От "Атака" подадоха жалба до ЦИК. Но ЦИК я отхвърли, посочвайки:

"Съгласно чл. 189, ал. 4 от Изборния кодекс генералният директор на БНТ предлага на упълномощени представители на партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, споразумение за формите, темите, форматите и екипите. Съгласно споразумението БНТ има право да извършва преценка и да отказва излъчването на форми за отразяване на предизборната кампания по съображения относно законността и моралността на съдържанието им."

Сидеров обаче обжалва решението на избирателната комисия пред ВАС. Според решението на магистратите, публикувано вчера, ЦИК не е изложила достатъчно добре фактическата ситуация и съответно мотивите за отказа си. Затова съдът връща преписката на комисията за произнасяне при спазване на указанията на съда по тълкуване и прилагане на закона.