Комисията за защита на конкуренцията ще забави допълнително сделката за придобиването на активите на "ЧЕЗ България" от страна на "Еврохолд" с поне още 4 месеца. Това става ясно от съобщение на страницата на антимонополния орган. Комисията беше сезирана в началото на този месец, а вчера е взела решение да започне процедура по задълбочено проучване на сделката. 

Решението идва само няколко часа, след като председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов коментира, че външни фактори се опитват да пречат на сделката. Освен това той обяви, че очаква да получи бързо разрешение от КЗК, защото компанията му "не вижда причина КЗК да е против, тъй като тя се произнася дали има концентрация на даден пазар, а "Еврохолд" няма бизнес, с който да осъществи концентрация". 

Въпреки това обаче членовете на Комисията са намерили за проблемен основния бизнес на "Еврохолд" - застраховането. Според КЗК той може да влия на участниците на електроенергийната борса, които сключват договори за застраховна на гаранциите по сделките си. Обединяването на дейностите на два такива големи икономически мастодонта пък би се отразило съществено и на техните пазарни позиции. 

"Подобна концентрация ще създаде съществено предимство на участниците в сделката с оглед наличието на сериозни финансови изисквания към търговските участници на свободния пазар на търговия с електрическа енергия и поконкретно предоставяне на обезпечения под формата на банкова гаранция, паричен депозит или застраховка-гаранция", пише в решението. 

КЗК изтъква, че в държави, където сектори от социално-икономическа значимост се характеризират с динамика в развитието и неспабилна пазарна среда, е необходим по-задълбочен анализ при оценка на въздействието при сливането на два конгломерата. 

"Подобни конгломератни сделки водят до обединяване на значителни финансови ресурси и по този начин влияят по-сериозно на тези пазари."

На базата на тези си доводи, КЗК е стигнала до извода, че конкретната сделка поражда опасения за ефективната конкуренция.

"В своя анализ Комисията установи, че Групата „Еврохолд“ е лидер при предоставянето на „застраховка-гаранция“ за 2018 г. с пазарен дял 46,68%, като си запазва водещата позиция и към 31.07.2019 г. с пазарен дял от 42,64%. Следователно  финализиране на планираната сделка може основателно да се предвиди, че предприятията–търговци на електрическа енергия от придобиваната група ще имат гарантиран, бърз и финансово изгоден достъп до изискуемите застрахователни полици като форма на гаранционно обезпечение за търговията с електрическа енергия. По този начин новата група ще има значително конкурентно предимство пред останалите участници на пазара на търговия на електрическа енергия, осигурявайки си изначално изпълнението на гаранционните изисквания и на което предимство останалите участници трудно биха противостояли", пишат още от антимонополната комисия. 

Така КЗК ще има на разположение още 4 месеца, в които да провери детайлно сделката. По закон обаче, ако сметне, че времето не е било достатъчно, комисията може да удължи този срок с още 25 дни. 

Предишният отказ

Комисията за защита на конкуренцията успя на практика да спре сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ и с предишния желаещ да купи дружеството - "Инерком" на печално известната Гинка Върбакова. Предварителният контракт с "Инерком" бе подписан през февруари 2018 г., но предизвика мащабен политически скандал. Парламентът разследва сделката със специална анкетна комисия по настояване на опозицията. Държавата дори говореше за вариант да участва, но впоследствие се отказа.

Последваха решения на КЗК, които забраняват сделката - първо с мотив, че ще доведе до концентрация на пазара заради това, че компании на Върбакова се занимават и с производство на енергия от фотоволтаици. Въпреки че Върбакова излезе от въпросните дружества, антимонополният орган отново отказа да придвижи преписката и да одобри продажбата.

Казусът закономерно отиде в съда - след жалби и от "Инерком" , и от централата на ЧЕЗ в Прага. Делото е насрочето за 14 май. Преди да дочакат решение от съда обаче, от ЧЕЗ в Прага се отказват.