От днес устройството за бездимна употреба на тютюн IQOS се продава и в САЩ, съобщиха от "Филип Морис Интернешънъл".

Продажбите почват в Атланта, щата Джордия, чрез американския представител на ФМИ "Алтриа", съобщи CNBC. 

Американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за продажбата на устройството и стиковете към него още през април, като дори определи продукта като "подходящ за опазване на общественото здраве", подкрепяйки тезата на ФМИ, че нагряването на тютюна е по-малко вредна форма на употреба на тютюн.

В момента в САЩ тече бурен обществен дебат по отношение на електронните вейпинг устройства - те ползват никотинова течност, но и много често са привлекателни за тийнейджърите. Според спорни данни, над 1000 души през последните месеци са се разболяли от неизвестно белодробно заболяване, свързано с употребата им.

FDA обаче счита, че IQOS няма да е привлекателно за младите. А от "Алтриа" обещават да отказват продажба на всеки младеж под 21 години и на всеки непушач. Засега американците могат да си купят устройството само на място.

IQOS все пак ще бъде подложен на същите регулаторни изисквания, на които трябва да отговарят и цигарите - "Алтриа" трябва да изпраща всички реклами на регулатора 30 дни предварително, забранена е рекламата по телевизията и радиото, и трябва да дават редовни отчети за продажбите и демографски данни за потребителите.

Така устройството на ФМИ става първо и засега единствено от типа, което се продава в САЩ - 5 години след старта му в Япония, и над година откакто се продава у нас. Родните потребители могат да се зарадват допълнително - докато в България до края на годината ще излезе четвъртото поредно устройство, в САЩ ще се продава засега само първата версия 2.4.