Великобритания е променила позицията си и вече е съгласна, че предложената замяна на предпазния механизъм за Ирландия  не може да издигне митническа граница на по-малкия от Британските острови.

Това е заявил главният европейски преговарящ Мишел Барние пред посланиците в ЕС на 27-те страни членки, съобщи дипломатически източник в Брюксел.

„За митниците британците признаха, че решението не може да бъде създаване на граница в Ирландия“, каза източникът.

И допълни, че това била причината, която Барние посочил пред  посланиците, за да оправдае навлизането в интензивни реговори с Лондон през уикенда.

Отделно двама висши дипломати от ЕС споделиха, че възможното решение може да включва два елемента:

• Оставане на Северна Ирландия в митнически съюз с Великобритания;

• Гаранция, че митническите и регулативните проверки ще бъдат извършвани едновременно. (Вторият вид проверки са за спазване на европейските стандарти – б.р.)

Според едно от последните британски предложения в Ирландско море ще бъде граница за регулативни проверки между Северна Ирландия и Великобритания. Източниците научили, че съгласно обсъждания в момента план там могат да бъдат извършвани и митнически проверки.

Това е промяна в досегашните дискусии между ЕС и Обединеното кралство, в които Лондон предлагаше разпръснати митнически проверки по целия остров Ирландия. Брюксел ги отхвърли като неработещи и непредлагащи достатъчна защита на единния пазар.

На срещата с Барние представителите на 27-те страни от ЕС му дадоха зелена светлина да проведе ще един кръг интензивни и тайни преговори с Великобритания в опит да бъде постигнато споразумение.

Барние и британският му колега Стивън Баркли разговаряха по-рано днес в Брюксел. Според тях срещата им била „конструктивна“.

“Позицията на ЕС остава същата – трябва да има правно действащо решение в споразумението за напускане, което избягва твърда граница на остров Ирландия, защитава икономиката на целия остров, спораумението от Разпети петък във всичките му измерение, както и да гарантира целостта на единния пазар“, се казва в изявление на Еврокомисията, разпространено следсрещата между Барние и Баркли.

А тази сутрин премиерите Борис Джнсън на Великобритания и Лио Варадкар на Ирландия заявиха, че са намерили път към възможно споразумение.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври. Но все още не е ясно при какви условия ще се случи „Брекзит“.