4-ма души загинаха, а над 30 са ранени днес при жестока верижна катастрофа в Гърция, предизвикана от ТИР с българска регистрация, предаде БНР.

Шофьорът на камиона е румънец.

От външното министерство в София потвърдиха информацията пред Клуб Z. Оттам засега не знаят дали сред пострадалите има български граждани.

Шофьорът се опитал да избяга след инцидента, но бил задържан.

Трагедията станала на магистралата "Егнатия Одос" край град Верия, източно от Солун.

Причина е отказ на спирачките на камиона. Той се движел с много висока скорост. В това време в този отсечка на магистралата се извършвал ремонт.

Стотици коли били почти спрели, докато изчаквали да бъде пуснат трафикът. Дежурещи там катаджии дали сигнал на шофьора на ТИР-а да намали скоростта. Румънецът обаче изобщо не реагирал.

Машината се нанизала в колите пред нея. В една от тях шофьорът бил овъглен до неузнаваемост. Напълно изгорели три автомобила. Над 30 били сериозно повредени.

Част от 30-те ранени са с опасност за живота.

По ирония на съдбата много от пътуващите по шосето се спасили, защото в момента на удара слезли от колите си заради продължилото дълго време спиране на движението.

През август 2013 г., румънски ТИР уби двама души, след като се блъсна в колона спрели автомобили на входа на София по магистрала "Хемус". Това стана дни преди отварянето ва пътния възел край гара Яна. Виновен бе заспалият румънски шофьор.