Над 100 000 души са напуснали домовете си заради турската офанзива в Сирия тази седмица, съобщи ООН, цитирана от ДПА.

По данни на организацията масово изселване се наблюдава в провинциите Хасака и Ракка.

Единствената държавна болница в Североизточна Сирия бе принудена да спре работа, след като по-голямата част от персонала й се евакуира заради бомбардировките през последните 24 часа, съобщи днес организацията "Лекари без граници", цитирана от Ройтерс. Става дума за болницата в град Тал Абияд. Турската военна авиация и артилерия продължиха днес да нанасят удари срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия.

Седем цивилни бяха убити днес в Тал Абияд и околностите му, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес. Според СЦНЧП 17 цивилни са загинали в контролираните от кюрдите райони от началото на турската офанзива, а при бомбардировките и сраженията в граничните райони на Тал Абияд и Рас ал Айн са убити 41 кюрдски бойци.

Турското министерство на отбраната заяви днес, че при боевете е убит един турски войник, а трима са ранени. Според турските власти седем цивилни, сред които едно бебе, са били убити и над 70 са били ранени от снаряди, изстреляни от кюрдските сили срещу граничещите със Сирия турски провинции Шанлъурфа и Мардин. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че от началото на офанзивата са убити "342-ма терористи", предаде ТАСС. Сирийските демократични сили обаче, цитирани от ТАСС (която на свой ред се позовава на кюрдската телевизия "Рудау"), твърдят, че от началото на офанзивата са убити общо 262-ма турски войници и техни съюзни бойци, а убитите кюрдски бойци са 22-ма.

Кола бомба експлодира днес в населения предимно с кюрди град Камишли, Североизточна Сирия, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на говорител на кюрдските сили. Отговорност за атентата, при който загинаха най-малко трима и бяха ранени девет цивилни, пое групировката "Ислямска държава" чрез пропагандната си агенция Амак.

Лагер с над 7000 разселени в Северна Сирия ще бъде евакуиран, предаде Ройтерс. Водят се преговори за евакуацията и на втори лагер, в който има 13 000 души, сред които семейства на бойци от терористичната организация ИД. Става дума за лагерите Мабрука и Айн Иса. Решението за евакуацията бе взето, след като и двата лагера бяха ударени от снаряди при турската офанзива, заявиха днес представители на кюрдите в Северна Сирия, цитирани от Ройтерс.

Кюрдските сили направиха изявление, в което казват, че лагерите са в опасност заради настъплението на турската армия. Лагерът Мабрука се намира на 12 км от границата с Турция. Във втория лагер, Айн Иса, кюрдските сили държат 785 роднини на бойци от "Ислямска държава".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара няма да спре операцията срещу подкрепяните от Запада кюрдски сили независимо от заплахите, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Няма значение какво казват някои, ние няма да спрем тази операция", заяви в реч в Истанбул Ердоган за операцията срещу кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) в Североизточна Сирия. "Получаваме заплахи от ляво и дясно да спрем, но няма да отстъпим".

Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН американска проектодекларация, призоваваща Турция да прекрати военната си операция
в Северна Сирия, съобщи Франс прес.

Холандия преустановява износа на оръжия за Турция, заяви днес холандското външно министерство, цитирано от същата агенция.
Решението на холандските власти е във връзка със започналата тази седмица турска офанзива срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия.
"Призоваваме останалите държави членки на Европейския съюз да сторят същото", каза холандският вицепремиер Хуго де Йонге на пресконференция в Хага.

"Силно сме обезпокоени от възможните хуманитарни последици на тази операция", която може да "попречи на борбата с "Ислямска държава" и да повлияе на стабилността в региона", изтъкна Хуго де Йонге.

Турската офанзива предизвика безпокойство в държавите членки на Европейския съюз, но няма разбирателство за налагане на санкции, заявиха днес представители на страните членки.
Темата ще бъде централна на срещата в Люксембург на външните министрите от Европейския съюз в понеделник, отбелязва Франс прес.
Холандия се присъедини през 2014 г. към международната коалиция за борба с терористичната организация "Ислямска държава". Повече от 50 холандски войници все още бяха разположени през май в иракския град Ербил, за да обучават кюрдските бойци.

БТА