Съединените щати и Китай постигнаха "много важно" частично търговски споразумение, обяви в петък американският президент Доналд Тръмп, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Тръмп съобщи новината след среща в Овалния кабинет във Вашингтон с китайския главен преговарящ за търговията, вицепремиера Лю Хъ.
Постигнахме "много важната фаза 1" от търговското споразумение, каза пред репортери Тръмп. Той уточни, че тя включва интелектуалната собственост, финансовите услуги и селскостопанските стоки.
Писмената сделка ще бъде готова до пет седмици, прогнозира Тръмп.
Американският министър на финансите Стивън Мнучин, който е участвал в преговорите, обяви, че Съединените щати се отказват от планираното повишаване на митата от 25 на 30 процента върху китайски внос за 250 милиарда долара, считано от 15 октомври, предаде Франс прес.
Президентът на САЩ все още не е взел решение за митата за китайски стоки, които е предвидено да влязат в сила през декември, каза постоянният търговски представител на страната Робърт Лайтхайзър.
Той уточни, че частичното споразумение не обхваща китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei), предаде ТАСС.
Китайският главен преговарящ съобщи за "значителен напредък в много области". "Доволни сме", каза Лю Хъ и даде да се разбере, че преговорите ще продължат, предаде Франс прес.
Президентът на САЩ призова централната банка на страната, Управлението за федерален резерв, да понижи лихвените проценти въпреки частичната сделка с Китай, съобщи Ройтерс.
Тръмп каза още, че е обсъдил с китайския вицепремиер ситуацията с продемократичните протести в Хонконг, и отбеляза, че обстановката там се е успокоила.