Кениецът Елиуд Кипчоге първи в историята на леката атлетика пробяга маратонската дистанция от 42 километра и 195 метра за под два часа. 34-годишният африканец стори това във Виена, спирайки електрониката на 1 час 59 минути 40,2 секунди.

Така той подобри най-доброто си постижение - 2:01,39, което записа в Берлин през миналата година.

За това Кипчоге да падне под 120-минутната граница му помогнаха най-богатия британец - милиардерът сър Джим Ратклиф (собственик на химическата компания „Инеос“), и братята Ингебригстен, които бяха пейсмейкъри и изиграха много сериозна роля в опита да се постави историческото постижение.

Екип от експерти от различни сфери бе уточнил всичко възможно, за да са гарантирани най-добрите условия за Кипчоге. Преди да стартира най-голямото предизвикателство в кариерата си, състезателят заяви, че бягането на маратон под 2 часа е постижение, което може да се сравни с достигането до Луната или изкачването на Еверест.

Днешният му резултат обаче няма да бъде зачетен като световен рекорд от Международната федерация по лека атлетика, тъй като маратонът не фигурира в нейната програма.