Нюйоркският небостъргач "Емпайър стейт билдинг" днес отново отваря площадката си за панорамно наблюдение на 102-ия етаж, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Тя ще предлага вече на посетителите 360-градусова гледка над града, след като приключиха 10-месечните ремонтни работи по нея. Обновлението на площадката започна преди 4 години и сегашният е третият етап от проекта, в който са вложени 165 милиона долара.

Първите две фази предвиждаха намаляването на опашките и улесняването на посещаемостта на обекта. Компанията-собственик на сградата най-напред изгради отделен вход за посетителите на платформата, които преди това ползваха един и същ с офис служителите.

При втория етап беше открит малък музей на първия етаж, предназначен да "раздроби" опашките. Третата фаза, която стартира през месец януари със затварянето на платформата на 102-ия етаж, която се намира на 351 метра височина, предвиждаше няколко месечни ремонтни работи, които приключиха с повторното й откриване.

Бяха съборени стените с височина над 1,10 метра, които пречеха на гледката, и бяха заменени със стъклени прегради. Другата новост бе клетката на асансьора, която също е от стъкло и позволява на посетителя да се радва на гледката, още преди да е стъпил на площадката.

Достъпът до нея струва 58 долара.