20 години. Толкова трае един от най-дългите и най-кървави конфликти в Африка. Етиопия отказва да признае правото на самостоятелност на Еритрея и двете държави започват да водят изтощителни и на моменти - изключително брутални войни. Убитите са десетки хиляди, милиони са разселените, стотици хиляди са изчезналите. 

5 месеца. Точно толкова бяха нужни на Абий Ахмед - новия премиер на Етиопия, да сложи край на безумието. Абий беше избран през април 2018 година, а в края на същата година между заклетите врагове Етиопия и Еритрея - започнаха да летят пътнически самолети, да се отварят посолства, да се строят магистрали. Абий Ахмед и Исая Афверки - премиер на Еритрея, се прегръщат и целуват пред полуделите множества. 

Различният Абий

Откакто идва на власт като министър-председател, Абий не спира да въодушевява страната със своя неформален стил, харизма и енергия, които му печелят сравнения с легенди като Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, а дори и с Барак Обама или Джъстин Трюдо.

 

43-годишният мъж пое властта след изненадващата оставка на своя предшественик Мариам Десалег и моментално започна тежки промени в кабинета - уволни серия от противоречиви и допреди това недосегаеми държавни служители, протегна ръка към всички враждабени съседи и съперници, пусна отново някои блокирани в страната уебсайтове и други медии, освободи хиляди политически затворници, нареди частичната приватизация на държавните компании и сложи край на извънредното положение, чрез което предишната власт потушаваше протести. 

Мирът в Етиопия значи пари

Въпреки че Абий Ахмед вероятно ще остане завинаги из златните страници на историята като човека, който донесе мира в Етиопия, има една страна на неговата дейност, която тепърва ще носи дивиденти на неговите съграждани и на другите страни в региона - краят на войната ще донесе началото на икономическия растеж. 

Етиопия се развива прекрасно през последните 10 години. Бедността е редуцирана в голяма степен, необразованите намаляват всяка година, медицинските услуги са сравнително добри за африканска страна. Държавата обаче имаше един основен проблем - континенталното си разположение и липсата на достъп до Червено море. Трудните начини за търговия започнаха малко по малко да задушават растящата икономика и ако не бяха действията на Абий Ахмед, може би всичко щеше да бъде загубено. След като мирът обаче беше сключен, Етиопия получи достъп до морския бряг на Еритрея. Вносните стоки започнаха да си пробиват много по-лесно път до Адис Абеба и другите големи градове на страната, а износът вече достига много по-лесно до повече точки по света. Освен това достига на много по-ниски цени. Преди мира, Етиопия ползваше едно отдалечено пристанище в Джибути за своя износ, но пътят до него беше опасен и често стоката се губеше. 

Другото перо, което носи пари на етиопците, са преките чужди инвестиции. След като снимките на Абий Ахмед и неговия еритрейски колега Исая Афверки обиколиха световните агенции, отношението на инвеститорите веднага се промени. Етиопия отдавна се опитва да създаде условия за сериозен индустриален растеж чрез стимули от държавата, но повечето играчи на пазара се плашеха от политическата обстановка. Сега, когато всичко е забравено, ентусиазмът е налице. За момента най-големите инвеститори в страната продължават да бъдат държавни компании на други страни - Китай построи магистрала до Джибути, а ОАЕ обещаха да изпратят над 3 млрд. долара в Адис Абеба за помощи и инвестиции.

Опитите за приватизация на огромни държавни мастодонти продължават. Целта на Абий Ахмед е малко по малко да отвори страната не само за частните инвестори от Запад и Изток, но и да насърчи предприемчивостта на гражданите на Етиопия. Банковото дело, транспортът и телекомуникациите все още са държавни заради опозиционния натиск, но според анализаторите в региона Ахмед ще успее да ги приватизира до края на мандата си. 

Стимулирането на предприемчивостта е твърде важно в страната, в която половината от населението е под 18 години. За да поддържа този темп на развитие страната има нужда от още стотици хиляди работни места, които да поддържат растежа. Приватизацията и облекчените данъчни режими се опитват да запълнят тази дупка.

В края на 2018 година, или само няколко месеца, след като Абий Ахмед пое властта в страната, Етиопия беше обявена от Международния валутен фонд за най-бързо развиващата се икономика на целия континент. БВП за тази година достигна 90 млрд. долара, което 5-кратен растеж за 10 години. Разбира се, всичко това не се дължи само на няколкомесечното управление на новия премиер, но настроението на световните пазари и положителното отношение на кредитните агенции към неговото управление говорят достатъчно за икономически потенциал на Етиопия за следващите 4 години. 

Суперзвездата с Нобела

Абий Ахмед е нещо като рокзвезда в собствената си страна. Етиопия има население от над 100 милиона души и се състои от стотици отделни етнически и племенни общности. За първи път в страната те са обединени от любовта си към една политическа фигурна. Абий Ахмед е нужен на Етиопия заради очакванията, които създаде. Много анализатори смятат, че начинът, по който той се справи с конфликта с Еритрея, може да бъде използван и на други места. Мнозина смятат, че решението на проблема за 5 месеца е било чист късмет. Абий обаче се превърна в носител на надежда, който има зад себе си достатъчно подкрепа, че да извърши необходимите икономически, образователни и политически реформи, така нужни на страната. Ако това стане, примерът за съседните размирни държави като Сомалия ще бъде ясен - мирът носи спокойствие, а спокойствието - пари.