Образователната система се атакува чрез лъжи, манипулации и измишльотини – за това предупреди министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в коментар за слуховете от началото на седмица, които бяха разпространени в някои ромски махали.

"Конкретно кой организира истерията в Сливен ще кажат службите. Ние това, което следим от месеци, са организираните протести срещу първоначално - Стратегията за детето, след това се опитаха да натрупат теми. На пръв поглед целите на тези хора са благовидни - защита на правата на родителите, консервативни цености, право на родителите да решават бъдещето на децата си", каза Красимир Вълчев пред БНТ. 

Според него всичко това е част от атака – „включително срещу образователната система“.

Той посочи, че образователните институции правя много усилия децата да ходят редовно на училище, а не само да бъдат записани. 

„Записването се оказа лесно, по-трудно е да ги накараме редовно да ходят на училище.“, добави той.

Според министъра има опити да се натрупват теми - като няма Стратегия за детето, трябва да се сложи друга тема в случая продажбата на деца или отнемането им от родителите. И добави, че някой използва по най-груб начин страха на хората.

„От страна на организаторите това е целенасочена атака с цел създаване на смут, натрупване на дестабилизационни усещания.“, обясни той.

Министърът оцени, че това, което са направили учителите, е било правилно. Те са освободили децата и са успокоили родителите. Вълчев каза, че учителите могат да противодействат само като говорят с родителите.

Тази седмица прокуратурата и ДАНС започнаха разследване за това кой разпространява слуховете в ромските махали. Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че има съмнения за служител в пресцентъра на военното министерство. В някои медии беше припознат директорът на службата - Александър Урумов, който по-късно отрече да е замесен.

Пред БНР вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че "в ДАНС няма постъпила никаква информация по отношение на това, че служител на Министерство на отбраната, без значение дали е на регионално, или на централно ниво, участва в подобно нещо".

Той сподели информация, с която разполага, че на някои места слуховете тръгват от кандидати за кметове, които не са от партиите в управляващата коалиция.

"Искат да създадат шум в системата и да спечелят някой глас", коментира той.

По думите на Каракачанов, който е и лидер на ВМРО, партията му няма интерес от създадената паника и посочи, че ВМРО настоява за интеграция на децата от ромските малцинства още от 3-годишна възраст. 

Вицепремиерът посочи, че разполага с информация за провокаторите на психозата сред ромските махали в Сливен и Ямбол, но не е редно да я изнася, защото тече разследване по случая.  

Само девет учители са кандидатствали по програмата " Мотивирани учители",обяви още просветният министър Красимир Вълчев, въпреки че допълнителните средства бяха увеличени от 300 на 500 лева.Тези преподаватели трябваше да преподават в райони с проблемни деца. Вълчев каза още, че ще се забави основната писта на преподаване по математика, тъй като не остава време за упражнения и затвърждаване на материала от учениците.