Представители на арменската общност от цялата страна /София, Варна, Русе, Бургас, Пазарджик, Сливен, Хасково и Силистра/ се събраха на събрание-митинг в Пловдив, където поискаха оставката на Епархийския съвет на Арменската църква у нас. Според събралите се в двора на Арменската църква в Стария град има реалната заплаха Арменската апостолическа православна света църква в България да остане без свещенослужители, съобщи БТА.

Недоволството е срещу приетия Устав на Арменската Епархия в България, който, според протестиращите, "е приет тихомълком и нарушава равновесието между духовната и светската власт в общността, като се дава превес на светската".

Протестиращите твърдят още, че този Устав не дава възможност за промяна в състава на Епархийския съвет. Приетият устав е внесен и вписан в Софийският градски съд, но не е приет от Светия престол в Армения. Според недоволстващите този устав е против каноните, заради игнорирането на свещениците и на техните права и против народа, който иска да има легален устав.
Недоволството е породено още заради неподновяването от Епархийския съвет на визата за пребиване у нас на свещеника Дер Бохос Михарян от Бургаската енория. Днес около стотина арменци от енорията в Бургас дойдоха в Пловдив, за да защитят своя свещенослужител Дер Бохос Михарян и поискаха да му бъде удължена визата, която изтича в края на октомври. Ние сме доволни от неговата работа като духовен водач, каза пред БТА Мадлен Микапян.

Напрежението сред арменската общност е засилено и от това, че във Варна вече трети месец нямат духовен представител, след отказ за продължение на виза. Това са три енории в Североизточна България, които са без свещенослужител, ако свещеникът от Бургас си замине, други три енории в Югоизточна България също ще останат без духовен представител. Също така свещениците от Пловдив и от Русе са депозирали своите оставките, тъй като са обвинявани в абсурдни неща, каза пред БТА Мариям Гарабедян.

Според нея, ако не се намери решение на проблема, единадесет от общо 13 енории в България ще останат без свещеници. По думите й единственият човек, който може да оправи нещата е Антраник Шакарян, председател на Епархийския съвет.

Днес да подкрепи недоволстващите в Пловдив дойде и Тетев Якобян, архиерейски наместник на Арменската апостолическа църква в Румъния и България.

Според статистиката арменската общност в България наброява около 6 000 души, като в Пловдив самоопределилите се етнически като арменци са 1700, а фамилиите завършващи на -ян в града са над 6000.

На събранието-митинг днес започна подписка-декларация, с която се иска оставката на целия Епархийски съвет на Арменската църква в България. Само днес в Пловдив в нея се подписаха над 450 души, през следващите две седмици тя ще бъде разпратена до всички енории на арменската църква у нас и очаква да бъде подкрепена от над 3500 енориаши, каза за БТА представител на Арменската общност в Пловдив.